Luffar-Lasse – Sveriges mest kända katt från Trollhättan

Luffar-Lasse har en egen rondell, en fanclub och ett – vad det verkar – aldrig sinande intresse av att gå till Överby köpcentrum i Trollhättan. Här är allt du behöver veta om katten Luffar-Lasse.

ANNONS
|

Den rödgula bondkatten Luffar-Lasse har gått från att vara en helt vanlig katt till att bli känd över stora delar av Sverige. Men vad är det som gör Luffar-Lasse så speciell? Och vad har gjort honom så känd?

Luffar-Lasse går till Överby varje dag

TTELA skrev om katten Luffar-Lasse första gången i februari 2023. Då hade hans matte Elin Karlsson lagt ut ett inlägg om katten Lasse på Facebook där hon informerade att han ofta gick från hemmet i Björndalen till Överby köpcentrum, och att man gärna fick skjutsa hem honom om man ville.

Framför allt besöker Luffar-Lasse butikerna på den nyare delen av området, där bland annat Eko stormarknad, Hornbach och hamburgerkedjan Jureskogs ligger. Men han går aldrig in utan håller sig vid ingångarna och tar emot besökarnas kärlek.

ANNONS

Utanför Eko har Luffar-Lasse fått ett hus, där han brukar krypa in.

Luffar-Lasse gjorde succé i Musikhjälpen 2023

Efter att både TTELA och Sveriges radio P4 Väst rapporterat om Luffar-Lasse och hans bravader under 2023 blev han hyfsat känd i området – men han slog igenom stort i hela Sverige i samband med Musikhjälpen 2023. Efter flera framträdanden via videolänk i buren blev Luffar-Lasse minst sagt populär – och bössan i hans namn samlade in nära två miljoner kronor. Det finns en bössa i Luffar-Lasses namn även till Musikhjälpen 2024, som drar igång i december.

Luffar-Lasse har fått egen rondell på Överby

Så hur tar Trollhättan tillvara på den uppmärksamhet som Luffar-Lasse för med sig? En invånare skickade in ett medborgarförslag om att döpa om en av rondellerna vid Överby – Ladugårdsrondellen – till Luffar-Lasses rondell, men det gick inte enligt kommunen. Däremot valde kommunen istället att smycka ut rondellen i fråga på temat Luffar-Lasse. Trollhätteborna fick rösta om hur rondellen skulle se ut, och i juni invigdes rondellen med utsmyckningen, som består av ett rött hus med en klättrandes Luffar-Lasse på taket. Skulpturen av Luffar-Lasse är gjord av konstnären Ellen Ljungqvist.

Utöver rondellen har Trollhättans stad också satt upp varningsskyltar i närheten av Överby, där det står ”Akta Luffar-Lasse”.

ANNONS

Elin Karlsson är Luffar-Lasses matte

Luffar-Lasse bor i Björndalen i Trollhättan. Där bor också kattbrorsorna Nisse och Hasse. Katternas matte heter Elin Karlsson, och det är hon som startade Facebook-gruppen Luffar-Lasse våren 2023 eftersom hon var orolig att han skulle bli påkörd. Därefter exploderade intresset och i september 2024 har gruppen drygt 86 000 medlemmar. Gruppen har stundtals varit svår att moderera eftersom många röster och åsikter ska höras.

– Det ska vara roligt. Det ska vara enkelt. Det är ju en katt, en vanlig bondkatt, sa Elin Karlsson till TTELA i samband med Musikhjälpens avslut julen 2023.

Hon hoppas att folk förstår att hon inte hinner svara på alla meddelanden hon får.

Luffar-Lasse på SVT Play

21-22 september 2024 kommer ”En helg med Luffar-Lasse” sändas på SVT och på SVT Play. Under fem dagar följde ett tv-team Sveriges hetaste katt och resultatet blev två stycken sju timmar långa sändningar. En stor inspiration till programmet var SVT:s slow-tv-succé ”Den stora älgvandringen”.

Programmet produceras av Stephan Wilson och programleds av Marcus Granseth.

LÄS MER:TTELA hängde med Luffar-Lasse en dag på Överby

LÄS MER:Snart premiär för slow-tv med Luffar-Lasse: ”För bra historia”

LÄS MER:Människor vallfärdar till Överby för att träffa Luffar-Lasse

LÄS MER:Ingen fortsättning för Luffar-Lasses merch – företaget går i graven

LÄS MER:Skulpturen Luffar-Lasse tar form – av 21 000 mosaikbitar

LÄS MER:Luffar-Lasses matte om sin hjälte: ”Han är min bebis”

LÄS MER:Luffar-Lasse hyllas – pryder en egen rondell på Överby

LÄS MER:Eleverna startar nytt företag – tar hjälp av Luffar-Lasse

LÄS MER:Luffar-Lasse har fått egen varningsskylt: ”Superkul”

LÄS MER:Byggeleverna Kimberly och Ali fixade ett hus till Luffar-Lasse

LÄS MER:Här är förslagen – så kan Luffar-Lasses rondell se ut

LÄS MER:Efter Lasse-succén: Chans för Musikhjälpen i Trollhättan

LÄS MER:Luffar-Lasse har samlat in 6000 till Kattslussen

ANNONS