Ingen fortsättning för Luffar-Lasses merch – företaget går i graven

Under våren fick Trollhättans superkändis Luffar-Lasse egen merch – genom UF-företaget Lasse-Hjälpen. Men efter planerna på ägarbyte kommer nu nya besked. Verksamheten läggs ner.
– Vi stängde för en vecka sedan, säger Lasse-Hjälpens vd Theo Granat.

ANNONS
LocationTrollhättan|

Efterfrågan har varit stor på Lasse-Hjälpens produkter. Bland företagets sortiment har den populära kattens röda teckning prytt både klistermärken, magneter, muggar och T-shirts.

– Försäljningen har gått bra, folk var intresserade och köpte. Vi gick ut med lite vinst och inga skulder, säger Theo Granat.

Som en del av utbildningen på Teknikgymnasiet i Uddevalla får eleverna i andra året testa på att driva företag i samarbete med organisationen Ung Företagsamhet. Lasse-Hjälpen startades som ett initiativ av Aubi Alkhen, Noah Ferramondo, Svante Fredriksson, Theo Granat, och Zacharias Zellén.

– Det är ett riktigt företag i samband med skolan. Vi arbetar med det under tvåan, men det funkar inte att fortsätta under sista året, säger Theo.

ANNONS

”Tidskrävande”

Att avveckla företaget är en inbyggd process i UF-modellen, men under projektets gång har det funnits planer på att låta Luffar-Lasses vårdnadshavare ta över verksamheten.

– Deras uppdrag från gymnasiets sida var ju att starta upp ett UF-företag och lägga ner det i slutet av året. Sen fanns ju möjligheten för oss att ta över, men det var inte någonting bestämt, säger Janne Karlsson.

Nu är det alltså klart att det inte blir något ägarbyte, och att projektet läggs ner.

– Livet kom i vägen helt enkelt, det är ändå ganska tidskrävande. Man behöver planering med lokal, och ska man försöka expandera så är det också en grej. Jag har ingen vana att driva företag sedan innan, så det hade varit en del att sätta sig in i, säger Janne.

Det är flera som har hyllat projektet på Luffar Lasses Facebooksida och tycker det är tråkigt att se företaget gå i graven.

– De gjorde ett kanonjobb, säger Janne.

”Fantastiskt fint”

10 procent av vinsten gick direkt vidare till den ideella hjälporganisationen Kattslussen, som omplacerar bortsprungna katter.

– Det är fantastiskt fint att det hela tiden handlade om välgörenhet. Så det är det som hade varit det viktigaste, att fortsätta på grund av välgörenheten. Men man fick inte ihop det tidsmässigt kan man väl säga, säger Janne.

ANNONS

Hade verksamheten levt vidare skulle Teknikgymnasiets elever enligt kontrakt ha rätt att jobba kvar på företaget. Trots att det inte är aktuellt för varken Theo eller Janne att fortsätta i nuläget, vet ingen vad framtiden har i sin linda.

– Det skulle ju vara om vi fick för oss att dra igång något annat med välgörenhet, säger Janne.

Är det här något ni skulle kunna tänka er att ta upp efter skolan?

– Kanske, vi får se, säger Theo.

LÄS MER:Kändiskatten Luffar-Lasse hemma igen

LÄS MER:Luffar-Lasse hyllas – pryder en egen rondell på Överby

LÄS MER:Skulpturen Luffar-Lasse tar form – av 21 000 mosaikbitar

ANNONS