SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman, som ursprungligen är från Vänersborg, hamnade i hela världens strålkastare i och med terrordådet i Bryssel under måndagskvällen.
SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman, som ursprungligen är från Vänersborg, hamnade i hela världens strålkastare i och med terrordådet i Bryssel under måndagskvällen. Bild: MAXIM THORÉ

Martin Fredman öppnar upp om terrorattacken i Bryssel

Han kallades in till ett kontrollrum av belgiska poliser. Martin Fredman såg direkt på deras ansikten att det var allvar.
För TTELA berättar nu SvFF:s säkerhetschef från Vänersborg om terrorattacken i Bryssel, uppgifterna om en ny skjutning utanför arenan och hur han själv mår efter de dramatiska och mörka dygnen.
– Det är en sanning som är brutal och overklig, men vi behöver säga att det är den här världen vi lever i, säger Martin Fredman.

ANNONS
|

Det börjar närma sig avspark i EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige. En match som för svensk del kommit att bli mer eller mindre betydelselös då det redan står klart att blågult inte kommer kvalificera sig till mästerskapet.

Trots det har ett hundratals fans samlats i Bryssel för att stötta det svenska landslaget. När supportersamlingen sker en bit från arenan är både svensk och belgisk polis där och lotsningen till King Baudouin-stadion leds av Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman.

Där och då ser det ut som att allt går som det ska, men de kommer snart bli varse om att verkligheten är en helt annan.

ANNONS

– När vi fått in i stort sett alla på sektionen så vill svensk polis via belgisk polis att vi snabbt ska bege oss till arenans kontrollrum. Jag ser i ansiktet på dem att det är allvarligt. Jag hinner informera vår personal som jobbar på våra sektioner om att någonting är i görningen och att de ska behålla lugnet, säger Martin Fredman.

Fick fel info om ny skjutning

Det är i kontrollrummet som Martin Fredman får informationen om vad som hänt.

Två svenska supportrar har brutalt skjutits till döds i en terrorattack i centrala Bryssel. Ytterligare en person har skjutits och tagits till sjukhus med skottskador.

– Då blir det jobb-mode direkt. Då handlar det bara om att vara lugn i situationen och dela informationen till rätt personer, säger Fredman.

Inte minst att också dela vidare rätt information. En inte helt enkel uppgift när en terrorattack precis har skett.

– I det polisiära rummet strömmar det in information från alla håll och då gäller det att reda ut vilket som är rätt och vilket som inte är det. Helt plötsligt fick vi till oss att det var en ny skjutning som skulle varit nära arenan, men så var det inte. Det kommer alltid strömma in information i en krissituation, men är du ansvarig ska du ändå ha hjälp med att sortera informationen. Det försökte vi alla hjälpas åt med oavsett om vi var poliser eller jobbade med fotboll, säger Fredman.

ANNONS

En kollega i Martin Fredmans säkerhetsteam blir ansvarig för hanteringen av landslaget och hur spelarna ska komma från arenan och så småningom ut ur landet. Fredmans fokus blir mot supportrarna och situationen runt hela evenemanget.

– Statusen var ju att det någonstans på utsidan fanns en beväpnad person med automatvapen som hade ett uttalat, motiverat hat mot svenskar och pratat om att fullfölja sitt uppdrag tills han själv blev skjuten. Det var det som framkommit till oss och det blir en osäkerhet i och med att vi inte visste var han var, säger Fredman.

Han fortsätter:

– Det jag hörde var att man fått in 8 000 poliser innan det här tog slut och det är siffror som talar för hur allvarligt belgiska myndigheter tog på det här för att hjälpa. Jag har stor respekt för hur belgisk polis hanterade en sådan här mardrömssituation. Jag kunde inte låta bli att koppla det till hur jag själv agerat om jag fått det här i knäet som polis.

Fredman: ”Känslor kommer i kapp”

Martin Fredman har nyligen kommit tillbaka till Sverige igen när TTELA får en pratstund med honom. Då har han arbetsdygn bakom sig som inte liknar någonting han tidigare varit med om, trots 25 år som polis och snart sju år som säkerhetschef för Svenska Fotbollförbundet.

ANNONS

Hur mår du efter det här?

– Jo, förutom en rent fysisk trötthet i och med att det kanske blev runt 38 timmar vaken tid tills vi kom i säng. Sedan sjunker det ju in nu givetvis. Man har varit i jobb-mode och känner igen det här från tiden som polis också. När man är mitt i någonting så är man professionell, men sedan kommer andra känslor och tankar i kapp, säger Fredman.

Han berättar att säkerhetsteamet gjort ett bra jobb på plats där man bland annat valde att hålla kvar supportrarna på arenan, även om matchen avbrutits i halvtid, för att därefter kunna ta dem därifrån på ett säkert sätt.

Samtidigt är det svårt för Martin Fredman att känna sig nöjd över arbetet med tanke på vad som inträffat.

– Någonstans är vi nöjda med vad vi gjort utifrån de förutsättningar som fanns, men allt överskuggas av en tragik och en overklig känsla av att svenska supportrar valde att åka till Bryssel och stötta laget i en match som inte betydde så jättemycket och två av dem kommer inte hem alls. En tredje ligger kvar på sjukhus och är skadad. Det är en sanning som är brutal och overklig, men vi behöver säga att det är den här världen vi lever i. Utifrån min profession så är vi inte naiva och tror att det här aldrig ska kunna hända. Terrorn är nära i vår planering och det är väl därför det blev ett hyfsat bra utfall här eftersom vi pratat och bemannat för de här frågorna innan, säger Fredman.

ANNONS

Hur skulle du beskriva supportrarnas tillstånd inne på arenan när det stod klart vad som hänt utanför?

– Naturligtvis var folk både oroliga, upprörda och ledsna, men den information vi fick ut landade ändå väl. Vi har fått bra respons från både supportrarna och laget som känt sig omhändertagna. I en sådan här situation förstår man nog att det är mycket som händer och alla inte blir prioriterade på samma sätt samtidigt. Jag upplever ändå att det fanns ett lugn och det var väldigt skönt för mig. Hade det varit en mer kritisk situation inne på arenan med människor som är väldigt oroliga, stressade och kanske inte vill vara kvar där och inte lyssnar så hade det blivit ännu jobbigare.

Terrorattacken sticker ut

Martin Fredman tror att terrorattacken i Bryssel som tog två svenskars liv kommer påverka både fotbollen och dess supportrar, men att sporten samtidigt alltid kommer vara en stark del av ett samhälle och en världskultur där man samlas kring en idrottsupplevelse.

– Det kommer vara ett före och efter det här för svenska supportrar. Man kommer säkert ta till sig information på ett annat sätt och läsa mer själva. Det är inte negativt i sig, men det är så oerhört tragiskt att det ska behöva till, säger Fredman.

ANNONS

Hur ser du på den här händelsen i perspektiv till vad du tidigare varit med om under dina snart sju år som säkerhetschef?

– Det här är definitivt det som sticker ut. Även utifrån min bakgrund med 25 år inom polisen så är det här definitivt bland de högre delarna i anspänning, arbetsbelastning och medial uppmärksamhet. Det här ligger i topp naturligtvis. Det har varit två dramatiska dygn, säger Martin Fredman.

LÄS MER:Fotbollsglädjen blev terror, fruktan och sorg

LÄS MER:Gustaf Svenungsson hölls kvar på EM-kvalarenan i Bryssel

LÄS MER:Martin Fredman efter dödsskjutningen i Bryssel

ANNONS