Martin Fredman från Vänersborg är Svenska fotbollförbundets säkerhetschef på plats i Bryssel där två svenskar har skjutits ihjäl och Sveriges EM-match avbrutits.
Martin Fredman från Vänersborg är Svenska fotbollförbundets säkerhetschef på plats i Bryssel där två svenskar har skjutits ihjäl och Sveriges EM-match avbrutits. Bild: MATHIAS BERGELD

Martin Fredman efter dödsskjutningen i Bryssel

Två svenskar sköts ihjäl i Bryssel i anslutning till Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien under måndagskvällen. Matchen avbröts och återupptogs inte.
På plats runt landslaget var förbundets säkerhetschef Martin Fredman från Vänersborg.
– Totalt har cirka 400 svenskar fått hjälp under kvällen och natten, säger Martin Fredman.

ANNONS
|

Belgisk polis bekräftade att två svenska personer mördades i Bryssel under måndagskvällen. En tredje person skadades allvarligt. Strax efter midnatt rapporterade flera belgiska medier att det tredje offret inte hade några livshotande skador.

Gärningsmannen fångades på film samtidigt som han avlossade flertalet skott.

Dådet skedde drygt 90 minuter innan avspark i Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien, men trots det startades matchen och den första halvleken genomfördes.

På plats i Bryssel som Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef var vänersborgaren Martin Fredman. För Sportbladet förklarade han varför matchen startades trots det som skett bara kilometer från arenan där två svenskar alltså mördats.

– Man vill inte att svenskar ska gå ut på stan nu helt enkelt, säger Martin Fredman till Sportbladet.

ANNONS

Matchen avbröts

I halvtid togs däremot beslutet att matchen inte skulle spelas vidare. Fotbollskanalen har pratat med den svenska förbundskaptenen Janne Andersson som berättar att båda fotbollsnationerna var överens om att avbryta.

– Vi kan inte spela fotboll när det är så här. Vi och Belgien var helt överens om att vi inte ska spela. Jag fick reda på det (dådet) i paus på väg ner och beslutet från alla spelare och ledare är självklart att vi inte kan spela matchen. Det är fullständigt vidrigt, säger Janne Andersson till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

– Jag blir så ledsen. Det är oerhört tragiskt och jag tänker på de berörda och de anhöriga. Vad är det för värld vi lever i? Vad är det för jävla värld vi lever i?

Även Expressen har varit i kontakt med Martin Fredman. Tidigt under kvällen berättade säkerhetschefen från Vänersborg att det inte fanns några uppgifter om att skjutningen specifikt ska ha varit riktad mot svenskar.

– Men vi vet om hotbilden som finns mot svenskar runt om i världen. Den följer vi med UD varje gång vi reser, säger Martin Fredman under kvällen.

Den belgiska federala åklagarmyndigheten uppgav senare under måndagskvällen att det troliga motivet till attacken är offrens svenska nationalitet.

ANNONS

Fredman: ”Supportrar har polisbevakning”

Trots att matchen avbröts fick publiken inledningsvis inte lämna arenan, rapporterar Reuters. Belgiens nationella kriscenter meddelade att myndigheterna undersökte hur man skulle få ut alla från arenan på ett säkert sätt.

Under natten och morgonen kunde de svenska supportrarna till slut börja tas från arenan i Bryssel. De sista supportrarna ska enligt SvFF ha fått lämna vid klockan 04.

”Vid klockan 04.00 lämnade de sista svenska supportrarna, tillsammans med SvFF:s kvarvarande personal arenan med polisbevakning, samtliga hotell där svenska supportrar har polisbevakning”, meddelar Svenska Fotbollförbundet.

Martin Fredman säger därefter följande genom SvFF:s hemsida:

– Samarbetet mellan supportrar, förbund och myndigheter har fungerat mycket väl i en extremt pressad situation. Totalt har cirka 400 svenskar fått hjälp under kvällen och natten, säger Martin Fredman.

Enligt nyhetsbyrån AP har Belgiens inrikesminister Annelies Verlinden bekräftat att den man som misstänks ha dödat de två svenskarna i Bryssel nu har skjutits ihjäl av polis. Det ska ha skett i närheten av ett kafé och mannen ska därefter ha dött på väg till sjukhus.

ANNONS