FCT:s vänsterback Pontus Johansson suckar djupt efter derbyförlusten mot Gauthiod. Hemmalaget var helt enkelt bättre på att förvalta målchanserna som bjöds.
FCT:s vänsterback Pontus Johansson suckar djupt efter derbyförlusten mot Gauthiod. Hemmalaget var helt enkelt bättre på att förvalta målchanserna som bjöds.

Tung förlust i historiskt derby

Ett stort övertag i bollinnehav hjälpte inte – FCT fick för första gången gå poänglöst av planen från en bortamatch. – Vi är inte tillräckligt skickliga för att lösa upp det helt enkelt, säger tränaren Jesper Ljung.

ANNONS
|

Det första historiska derbyt mellan IK Gauthiod och FC Trollhättan bjöd på en fantastisk fin inramning med mycket publik och en soldränkt plan.

Det bjöds också på bjudningar, som när FCT:s mittback Daniel Janevski blev av med bollen på egen planhalva. Påpasslige Emil Svensson snodde helt sonika bollen av Janevski, tittade upp och såg att Besarion Kodalaev stod långt ut, varpå han lobbade in ledningsmålet från uppskattningsvis 27–28 meter.

Då var ändå gästerna förvarnade om att man skulle se upp med Gauthiods nummer 23.

– Jag tror att bland det sista som vi sa efter uppvärmningen var: Se upp med honom för han springer bakom ryggen och nosar hela tiden, så det gäller att vara ordentlig i sitt spel hela tiden.

ANNONS

Matchavgörande 2-0 faller också in under kategorin bjudning – eller som Ljung kallar det: Individuellt misstag. I huvudrollen – tyvärr åter en gång – FCT:s nye målvakt Besarion Kodalaev. Upprinnelsen var en situation i straffområdet, där Kodalaev rusade ut för att avvärja hemmalagets Pelle Ödlund, men kom fullständigt fel och tryckte i stället ner Ödlund, varför straffen var solklar.

Han gjorde en liknande dumhet mot Sylvia hemma – vilket gästerna utnyttjade på den följande 11-metaren.

Och Gauthiods Emil Svensson satte också kyligt matchavgörande 2-0.

Ljung menade att man har diskuterat hans olyckliga ingripanden. Men:

– Samtidigt vill vi ha en målvakt som är aktiv och kan täcka upp vår backlinje, som inte står djupt inne i målet utan jobbar en bit ut. Men det är klart att det kräver viss känsla för när man ska göra vad. Känslan är att han inte ens var nära att vara först på bollen.

En sen reducering hann aldrig ge någon nerv i matchen. Det var annars en tillställning där FCT stundtals hade bra fart på grejerna.

– Vi har jättemånga lägen i första halvlek, men felbeslut gör att vi inte kommer till de vassa avslutslägena.

Och inget av skotten hamnade inom målramen under första 45 minuterna.

ANNONS

– Det är väl tyvärr också lite genomgående, att vi inte tvingar motståndarens målvakt till akrobatiska räddningar.

Första skottet mot buren avlossades i 58:e minuten, ett löst skott rakt på utropstecknet Tobias Wennergren i målet.

Han var en av tre före detta FCT-spelare i Gauthiods startelva. Där fanns också en gigantisk försvarsrese i Fredrik Gustafsson, och en pigg vänsterlöpare i form av Martin Bäckström.

– Det här var kul, det ska jag inte sticka under stol med, sa Bäckström vars enorma leende nästan måste nått vägkrogen Tre Älgar.

G authiod-FC Trollhättan

2-1 (1-0)

Målen: 1-0 (34) Emil Svensson, 2-0 (78) Emil Svensson, straff, 2-1 (90) Ali Al-habobi.

Varningar: Gauthiod: Jonas Larsson, Fredrik Gustafsson, Erik Forsblad, Tobias Wennergren, FCT: Besarion Kodalaev.

Domare: Magnus Lindgren, Göteborg.

Publik: 1165.

Så spelade FCT: Besarion Kodalaev – Edwin Phiri, Daniel Stanisic, Daniel Janevski (62), Pontus Johansson – Johan Lundgren, Agon Beqiri – Robin Rundström, Imer Beqiri, Dragan Bogdanovic (84) – Bezart Zeqiri (86).

Ersättare: Boyd Mwila (62), Hampus Ekström (84), Ali Al-Habobi (86), Fredrik Sundström, Oscar Ehner, Markus Mäkinen (mv).

Betyg, FCT:

3: Agon Beqiri

2: Daniel Stanisic

1: Edwin Phiri

Betygsättare: Per Carlberg, Toni Andersson.

ANNONS