Armand Duplantis efter tävlingen på Stockholms stadion där han hade tre bra försök på världsrekordhöjden 6,25.
Armand Duplantis efter tävlingen på Stockholms stadion där han hade tre bra försök på världsrekordhöjden 6,25. Bild: Anders Wiklund/TT

"Jag önskar jag kunde ha hoppat världsrekord"

Armand Duplantis segersvit är intakt efter Diamond League-galan i Stockholm efter ytterligare ett sexmetershopp.
Han gjorde även tre bra försök på världsrekordhöjden 6,25. Men helt nöjd var han inte.
– Jag önskar att jag kunde ha hoppat världsrekord, säger han.

ANNONS

När Stockholm bjöd på sol och värme, till skillnad mot i fjol, så var det vinden som ställde till det för stavhopparna på Stockholms stadion.

– Det kändes väldigt bra men vi ganska mycket problem med vinden under hela tävlingen. Det kändes som jag sprang mot vinden och det är lite tråkigt. Men man kan inte begära för mycket, man tar det man får när man tävlar i Sverige, säger Mondo Duplantis.

– Det var mest sidvind, och så lite motvind ibland. Men det var aldrig medvind. Några gånger under tävlingen var det ganska jobbigt.

Sade "stopp, stopp"

Han väntade länge inför det tredje hoppet på 6,25.

ANNONS

– Jag försökte att inte tänka så mycket. Bara "jag vill jättejättegärna att vinden stannar, stopp, stopp".

– Det sista hoppet kändes väldigt nära, jag hade bara behövt vara lite mer på i ansatsen.

Det finns ingen annan arena i hela världen där han hellre sätter världsrekord än Stockholms stadion. Att han har hela publiken med sig, tycker han är en mycket speciell känsla som är svår att beskriva.

– Det är som fotbollsspelarna känner det på hemmaplan, det här har blivit min hemmaarena. Det är en jättefin känsla, jag älskar att tävla här och det är jättespeciellt när hela stadion hejar på dig. Det blir lite extrapress, på ett bra sätt.

EM nästa

Duplantis förbättrade världsrekordet i första utomhustävlingen för säsongen, i Diamond League-premiären i Xiamen i Kina, till 6,24. Han har därefter hoppat 6 meter i tre tävlingar.

I Stockholm gick han in på 5,60 och tog även i första försöket på 5,80, 5,90 och 6,00. Tvåan Sam Kendrick klarade 5,90.

Nu väntar EM i Rom för Mondo Duplantis.

– Jag har självförtroende, jag vet att jag är i bra form. Jag vill åka till Rom och få jobbet gjort, ta hem guldet tillbaka till Sverige, det är det viktigaste, säger Duplantis.

ANNONS

Rättad version: I en tidigare version uppgavs felaktig höjd för Duiplantis på världsrekordet. Rätt är 6,25. Det var också felaktigheter kring tävlingen i Stockholm som är Duplantis fjärde utomhus för säsongen samt när EM-finalen avgörs.

Armand Duplantis sista försök på världsrekordet 6,25 meter. Ribban ville inte ligga kvar.
Armand Duplantis sista försök på världsrekordet 6,25 meter. Ribban ville inte ligga kvar. Bild: Pontus Lundahl/TT
ANNONS