Säkerhetschefen om läktarskandalen: ”Tur att inte fler skadades”

När Gais gästade Skarsjövallen för match mot Ljungskile gav en reklamskylt vika och flera supportrar föll till marken.
Som tur var kom ingen till allvarlig skada.
– För att sammanfatta kan man säga att det var en jädra tur att inte fler skadades, säger förbundets säkerhetschef Martin Fredman till Göteborgs-Posten.

ANNONS
|

Det var i samband med ett målfirande i toppmötet mellan Ljungskile och Gais i ettan södra som en reklamskylt gav vika och flera i publiken föll till marken.

Ingen blev allvarligt skadad, men en diskussion om hur det kunde ske har blossat upp på diverse håll.

Vänersborgaren Martin Fredman, som är säkerhetschef hos Svenska fotbollförbundets, tycker att det är bättre med reklamskyltar som viker sig än att det byggs robusta läktarsektioner där åskådare riskerar att klämmas fast och skadas.

– Tittar vi ut i Europa beror de riktigt stora olyckorna på att folk inte kommer iväg. Det kan vara vid bränder som på Hillsborough eller vid tryck som på Heysel. Där är det staket som inte ger vika. Skulle vi sträva efter det tror jag att vi får ett större problem, säger Martin Fredman till Göteborgs-Posten.

ANNONS

”Kunnat ge kvävningsskador”

Efter att han tagit del av rapport och bildmaterial från matchen är hans slutsats av incidenten på Skarsjövallen att det var tur att inte fler skadades.

– Det finns en del mindre skador, men det kunde ha gått mycket värre. Det hade varit farligare om skyltarna inte vek sig och hade bland annat kunnat ge kvävningsskador, säger säkerhetschefen.

Gais vann matchen mot Ljungskile med 2–0 och leder ettan södra före just Ljungskile. FC Trollhättan ligger på sjätteplats och Vänersborgs IF:s är placerade som nia i serien efter 14 omgångar.

ANNONS