Eriksens sena mål blev avgörande.
Eriksens sena mål blev avgörande. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Eriksen sänkte Sverige i Tomassons återkomst

"Nya" Sverige var på väg mot kryss i derbyt mot Danmark. Då avgjorde Manchester United-stjärnan Christian Eriksen.
Blågults danske förbundskapten Jon Dahl Tomassons återkomst till Parken slutade i en 1–2-förlust.
– Om du jämför med matcherna i mars så tycker jag att vi har tagit steg i rätt riktning, säger Tomasson.

Med 112 A-landskamper och målrekord på 52 fullträffar i den rödvita landslagströjan var det en speciell match för Sveriges danske förbundskapten Jon Dahl Tomasson. Innan avspark hyllades den forna anfallaren av ett fullsatt Parken i Köpenhamn och blev invald i dansk fotbolls Hall of Fame.

– En jättestor ära, sade Tomasson till Viaplay.

Redan efter knappt 80 sekunder var det slut på gästvänligheten. Då kunde en omarkerad Pierre-Emile Højbjerg dundra in ledningsmålet bakom Robin Olsen på en hörna.

Isak kvitterade

Repliken lät inte vänta på sig. Alexander Isak har ofta startat på en kant under Tomasson, men var nu spjutspets.

I den tionde minuten tystade Newcastleanfallaren Parken när han skickade in 1–1-bollen bakom Frederik Rønnow i hemmamålet.

Isak fick målchansen efter att Jens Cajuste smugit upp i en mittfältsposition och tagit ett avslut. Napolispelaren Cajuste startade som vänsterback, men hade ett tydligt uppdrag att röra sig över hela mittfältet när Sverige hade bollen.

Mötet med hemlandet Danmark var Tomassons tredje träningslandskamp sedan han tog över som förbundskapten i mars och han säger att landslaget är under ombyggnation.

Med det kommer en del nya byggstenar. För första gången i karriären är Niclas Eliasson (AEK Aten) kallad och nu tog 28-åringen plats till höger i anfallet.

EM-klara Danmark – Sverige missar som bekant fotbollsfesten i Tyskland – styrde och ställde inledningsvis. Framför allt oroade danskarna ett stirrigt blågult försvar på hörnor, men offensivt växte Sverige in i matchen.

Ekdal skadad

Direkt när den andra halvleken skulle dra i gång byttes mittfältaren Simon Olsson ut till förmån för Hugo Larsson. Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf klev också av och Hjalmar Ekdal tog plats i försvaret. Ekdal hann dock endast vara inne på planen i några minuter innan han skadade sig och byttes ut mot Carl Starfelt.

Under större delen av andra halvlek var det sömnigt och det var tydligt att det var en vänskapslandskamp, men även sådana vill danskarna vinna mot Sverige.

Danske förbundskaptenen Kasper Hjulmand vilade en del av sina stjärnor, men Manchester United-mittfältaren Christian Eriksen var med från start. I den 86:e minuten drev han upp bollen, siktade in sig och skruvade in segermålet med sin vassa högerfot.

Tomasson säger så här till Viaplay om matchen och att vara tillbaka på Parken:

– Jag hade en märklig känsla veckorna före den här matchen och faktiskt också i morse. Men när jag kom hit var den känslan borta. Då tänkte jag bara på matchen och att jag ville se Sverige spela fotboll. Och jag tycker att vi gjorde det ganska bra.

Efter 2–5 mot Portugal, 0–1 mot Albanien och nu 1–2 mot Danmark väntar Serbien för "nybygget" Sverige på Friends arena på lördag.

För skadade Hjalmar Ekdal väntar ytterligare undersökningar under torsdagen. Enligt landslagsläkaren Jonas Werner fick han smärta i baklåret i samband med en löpning.