Bilder från uppvärmningen av Alliansloppet 2021. Nu är det snart dags igen.
Bilder från uppvärmningen av Alliansloppet 2021. Nu är det snart dags igen. Bild: Stefan Bennhage

Action Week 2024: Guide och schema – allt du behöver veta

Nu är det snart dags för action i Trollhättan – i åtta dagar. Här är allt du behöver veta om och inför Trollhättan Action Week 2024, som avslutas med Alliansloppet.

ANNONS
|

Under en veckas tid samlas världseliten i skidor i Trollhättan. För att bara nämna ett axplock från det svenska landslaget så kommer Alvar Myhlback, Edvin Anger, Calle Halfvarsson och Johanna Hagström finnas på starten av Alliansloppet den 24 augusti. Även norskan Astrid Øyre Slind är redo att försvara titeln, och så kommer skidlegendaren Petter Northug tillbaka. Men innan dess händer en hel del runt om i stan.

Lördag 17:e och söndag 18:e augusti: Beachhandboll

För två år sedan gjorde Beachhandbollen premiär under Action Week, så blir det även i år. Sveriges U-landslag på damsidan tar emot topprankade Olympia London, innan herrarna möter Norge.

Beachhandbollen spelas både lördag 17 och söndag 18 augusti, vid Älvhögsborg.

ANNONS

Spelschema beachhandboll

Lördag 17/8

13.00: Dam, Sverige U – Olympia London

14.30: Herr, Sverige U – Norge U

17.00: Dam, Sverige U – Olympia London

18.30: Herr: Sverige U – Norge U

Söndag 18/8

9.00: KFUM Trollhättan, ungdomar, träningsmatcher

11.00: Dam, Sverige – Olympia London

12.30. Herr, Sverige – Norge

Plats: Älvhögsborg

Söndag 18 augusti: Trollhättan City Trail

På söndagen är det dags för löpning, både för de stora och små, när Trollhättan City Trail står på schemat.

Barnloppet – Mini Trail – startar 13.00 och är för alla upp till 12 år. Banan sträcker sig över 1,2 kilometer.

En timme senare, klockan 14.00, är det dags för de äldre att ta sig an 10,5 kilometer runt Trollhättans fall-och slussområde.

Start: Hansenplatsen.

Onsdag 21 Augusti: AO-loppet

På onsdagen fortsätter festligheterna, kanske är det till och med så att de når sin kulmen när AO-loppet tar över Edsborgs löparbanor.

Loppet som arrangeras för personer med funktionsvariation, där deltagarna tar sig runt två varv på Edsborg, handlar mer om gemenskap och glädje än vem som kommer först i mål. Även om det för vissa är minst lika viktigt att vara snabbast.

– Jag var etta nästan varje varv, men så kom en före, sen kom jag före och blev först igen, sa Lucas Lindh Johansson stolt över sin prestation förra året.

Initiativtagaren Anette Olausson om det bästa med AO-loppet:

– Det ger så otroligt mycket, man ser glädjen i allihopa och det är väl det som gör att man vill göra detta om och om igen.

Plats: Edsborg.

Torsdag 22 augusti: GKN-stafetten

Under torsdagen, 22 augusti, är det dags att skrapa ihop sitt drömlag. Antingen går man efter topprestationer, eller så siktar man på andra kvaliteter. Varje deltagare ska ta sig tre kilometer på en relativt flack bana runt kanalen, innan stafettpinnen kan lämnas över. Efter löpningen, lunkandet eller promenaden, kan man avnjuta en god picknick tillsammans, då varje lag får en fylld picknick-korg med gottigheter.

ANNONS

Start: 18.00, Hansenplatsen.

Fredag 23 augusti: Sprint, 1,3 km skating

På fredagen inleds elitens kamp på rullskidor, när sprinten är först ut.

Tävlingarna är bara för absoluta eliten, och är en ypperlig möjlighet att se våra svenska och utländska världsstjärnor på nära håll. Ställ dig någonstans längs banans 1,3 kilometer som har sin start vid Hansenplatsen och avslutar med en klättring upp för Strömslundsbacken.

Kvalet startar 14.05 och finalerna går 14.50.

Känner man för det kan man senare under kvällen testa på skidskytte i Trollhättan Street Biathlon Challange. Då ska man både anmäla sig, och befinna sig vid Hansenplatsen klockan 18.30.

Lördag 24 augusti: Alliansloppet

Många anser att veckans stora höjdpunkt och dragplåster är Alliansloppet. Och visst är det kanske så – inte minst lockar det tusentals att ställa sig på rullskidor och ta sig an antingen 48, 32 eller 16 kilometer.

För motionärerna går starten klockan 09.00 på lördagsmorgonen.

Eliten startar kl. 12.15 och då är damerna först ut, innan herrarna startar 30 minuter senare (12.45).

Förra året segrade Fransmannen Thomas Joly som vann efter en ruskigt stark avslutning. Medan norskan Astrid Øyre Slind visade klass och var totalt överlägsen på damsidan.

Nu återstår det att se vem som tar hem titeln i år.

Söndag 25 augusti: Individuell start klassiskt 15 km

På söndagen fortsätter eliten att tävla, den här gången i individuell start 15 kilometer klassisk stil.

ANNONS

Herrarna startar kl. 12.05 och damerna kl. 13.30.

ANNONS