SMHI varnar för höga temperaturer i södra och västra Sverige.
SMHI varnar för höga temperaturer i södra och västra Sverige. Bild: Frederik Ringnes

SMHI värmevarnar – över 25 grader i helgen

Värmen håller i sig över helgen och temperaturer på över 25 grader är att vänta i stora delar av Västsverige. Men det kan vara sista chansen – efter helgen vänder det och betydligt kallare luft väntas.

ANNONS
|

Septembervärmen håller i sig – åtminstone över helgen. I helgen väntas fortsatt högsommarvärme med temperaturer på över 25 grader i stora delar av södra och västra Sverige. SMHI har därför gått ut med en varning om varma temperaturer både under lördagen och söndagen.

– Det ska vara över 26 grader tre dygn i följd för att vi ska gå ut med den här varningen, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

Värmen kan innebära en ökad påfrestning på kroppen för vissa personer, till exempel äldre, småbarn och gravida samt personer med vissa sjukdomar.

Varmt men ingen varning i norra Bohuslän

Värmevarningen sträcker sig från sydvästra Skåne, och omfattar bland annat delar av Småland och Östergötland, och sträcker sig norrut till de södra delarna av Bohuslän. Både Trollhättan och Vänersborg omfattas av varningen, dock inte Uddevalla då gränsen för varningen går strax söder därom.

ANNONS

– Man får ta gränsen med en nypa salt. Det är inte osannolikt att det även där kan bli 25 eller uppemot 26 grader, säger Linnea Rehn Wittskog.

Både Tjörn och stora delar av Orust omfattas av varningen, liksom Ljungskile. Dock inte de norra delarna av Uddevalla kommun, Lysekil och de norra delarna av Bohuslän. Inte heller Dalsland omfattas av varningen.

Svalare nästa vecka

Men även om värmen inte når upp till minst 26 grader väntas det bli både soligt, med endast tunna moln och sommarvärme på uppemot 25 grader i hela Fyrbodal under helgen. Men på söndag eftermiddag drar ett lågtryck in västerifrån.

– Därför kan de norra delarna av Bohuslän få några skurar, säger Linnea Rehn Wittskog.

Sensommarvärmen har sitt ursprung i Medelhavet, men efter helgen kan det vara slut på värmeböljan och nästa vecka väntas en påtaglig temperatursänkning.

– Under natt mot måndag har vi fronter som närmar sig västerifrån. Det kommer dra in moln och skurar. Framåt dan på måndag blir det lite växlande skurar men det kommer fortsatt vara ganska varmt med temperaturer på mellan 20 och 25 grader. Men sen kommer det att bli svalare. På tisdag blir det bara omkring 15 grader.

LÄS MER:Rekordvärme på väg till Bohuslän – kan bli upp till 30 grader

ANNONS