Storbritanniens premiärminister Liz Truss meddelar sin avgång utanför 10 Downing Street.
Storbritanniens premiärminister Liz Truss meddelar sin avgång utanför 10 Downing Street. Bild: Alberto Pezzali/AP/TT

Truss avgår – max tre kan kandidera till jobbet

Storbritanniens premiärminister Liz Truss avgår efter den senaste tidens turbulens.
Truss företrädare Boris Johnson avser göra comeback och kandidera som ny partiledare för Tories, enligt uppgifter till The Times.
Maximalt tre kandidater kommer att tillåtas i nästa veckas omröstning.

ANNONS
|

Uppgiften om Johnson har inte bekräftats. Men enligt The Times anser Johnson – som lämnade premiärministerposten för sex veckor sedan – att det ligger i nationens intresse att han återvänder för att försöka få Tories på rätt köl igen.

Nomineringsprocessen för att få fram kandidater är nu formellt i gång. En ny partiledare för Tories och sedermera premiärminister väntas vara på plats innan månadsskiftet.

Graham Brady, ordförande i den partigrupp som styr processen för att välja en ny partiledare, och Torytoppen Jake Berry redogjorde på torsdagskvällen för vilka regler som gäller i den fortsatta processen.

Kandidater kan nomineras fram till måndag eftermiddag. För att gå vidare till nästa steg krävs stöd av minst 100 Toryledamöter i parlamentet. Partimedlemmarna kommer därefter få rösta på kandidaterna online, varpå vinnaren presenteras fredagen den 28 oktober.

ANNONS

Tröskeln på minst 100 ledamöter är satt för att begränsa antalet kandidater till maximalt tre.

– Det borde vara möjligt att uppnå för alla seriösa kandidater med en realistisk chans, säger Brady på en pressträff, enligt BBC.

Om bara en person når tillräckligt stöd kommer den utses till partiledare redan på måndag.

Truss: Kan inte leverera

Efter flera turbulenta veckor meddelade Truss sitt avsked utanför 10 Downing Street i London på torsdagseftermiddagen.

– Jag inser att givet situationen kan jag inte leverera det mandat på vilket jag valdes av det Konservativa partiet, sade hon.

– Jag har därför talat med hans majestät konungen för att meddela honom att jag avgår som ledare för Konservativa partiet.

Truss inledde sitt korta anförande med att säga att hon blev partiledare under en turbulent tid med ett svårt ekonomiskt läge och internationell instabilitet.

Hon lyfte fram att familjer haft svårt att betala sina räkningar och att Storbritanniens ekonomi alltför länge "hållits tillbaka av låg ekonomisk tillväxt".

– Jag valdes av Konservativa partiet med mandat att förändra detta, sade Truss, för att alltså senare i talet konstatera att hon inte kunnat leverera.

– Jag kommer sitta kvar som premiärminister tills en efterträdare har valts, avslutade Truss.

Sunak favorit

Förutom uppgifterna kring Boris Johnson går spekulationerna varma om vilka fler som kan tänkas vilja ta över efter Liz Truss.

ANNONS

De brittiska vadslagningsbolagens favorit är Rishi Sunak, som förlorade mot Truss i det jämna partiledarvalet i somras. The Telegraph rapporterar med hänvisning till parlamentsledamöter nära Sunak att han kommer att kandidera.

Suella Braverman, som avgick som inrikesminister i onsdags, ska också vara intresserad. Enligt vänner har hon inte fattat "ett slutgiltigt beslut än", skriver The Telegraph.

Andra som nämns är Ben Wallace, Penny Mordaunt och Jeremy Hunt.

Kräver val

Labour och Liberaldemokraterna kräver att ett nytt parlamentsval hålls omedelbart.

– Efter tolv år av misslyckande från Tories förtjänar det brittiska folket något mycket bättre än det här kaoset, säger Labourledaren Keir Starmer, enligt Sky News.

– Vi måste få en chans till en ny start. Vi behöver ett val – nu.

Liberaldemokraternas ledare Ed Davey sågar Johnsons eventuella kandidatur, rapporterar BBC.

– Det är ganska upprörande om Toryledamöterna släpper in honom igen, säger Davey.

– Att flytta runt solstolarna som på däcket på Titanic är inte vad det här landet behöver.

Massiv kritik

Kritiken mot Truss har varit massiv senaste tiden.

Hennes planerade skattesänkningar väckte stark kritik och fick pundet att rasa. Under onsdagen genomgick Truss en hätsk utfrågning i underhuset och hennes inrikesminister avgick. Det följdes av en kaotisk omröstning om regeringens förslag om frackning, (gas- eller oljeutvinning via hydraulisk spräckning), vilken i det läget snarare skulle ses som en förtroendeomröstning för regeringen.

ANNONS

Labour-ledamöter beskriver det som att konservativa parlamentsledamöter pressades och fysiskt tvingades att rösta för partilinjen. Talmannen Lindsay Hoyle har startat en utredning i ärendet. Tories vann men 40 ledamöter lade ned sina röster.

Kraven på Truss att kliva av hopades sedan under torsdagen fram till att hon höll sitt avgångsanförande utanför 10 Downing Street.

Liz Truss tillträdde som premiärminister den 6 september. När hon efter 44 dygn meddelar sin avgång ser hon ut att bli den person som har suttit allra kortast tid på premiärministerposten i Storbritannien, med god marginal.

Turbulensen kring Liz Truss

Liz Truss valdes till partiledare för Konservativa Partiet (Tories) 6 september 2022.

Hon lovade kraftiga skattesänkningar för att kicka igång ekonomin.

Delar av förslaget möttes av kraftig kritik och pundet rasade. Truss tvingades backa på punkten om marginalskatten för höginkomsttagare och sparkade finansminister Kwasi Kwarteng.

Han ersattes med Jeremy Hunt som kvickt skrotade i princip alla utlovade sänkningar av skatten.

I onsdags anklagade oppositionsledaren Keir Starmer Truss för att inte genomföra några av sina löften.

Senare avgick inrikesminister Suella Braverman, efter att ha använt sin privata mailadress i regeringsfrågor. I ett brev till Liz Truss uttrycker Braverman dock "allvarlig oro" för att Truss brutit sina löften till folket. Braverman ersattes av Grant Shapps – tidigare motståndare till Truss.

Efter en turbulent omröstning i onsdags kväll om "frackning" anklagades partiet för att fysiskt och våldsamt ha försökt tvinga ledamöter att rösta för partilinjen. Talmannen har startat en utredning av saken.

Fakta: Längst och kortast i Storbritannien

Sir Robert Walpole (1676-1745) ses allmänt som Storbritanniens förste moderne premiärminister, utsedd till förste skattkammarlord, finansminister och ledare av underhuset i april 1721. Sin post höll han sedan ända fram till 1742, vilket också gör honom till landets längst sittande premiärminister – i 20 år och 314 dagar.

Kortast tid som premiärminister innan Liz Truss hade George Canning (1770-1827) som bara hann sitta i 119 dagar under sommaren 1827 innan han dog på sin post, av lunginflammation.

Totalt har 55 personer suttit på premiärministerposten. Sedan andra världskriget har Margaret Thatcher (1925-2013) suttit längst, med 11 år och 209 dagar från 1979 till 1990. Kortast satt Alec Douglas-Home (1903-1995), i endast 364 dagar från oktober 1963 till oktober 1964.

ANNONS