Protester i Kampala – politiker greps igen

Protester har brutit ut i Ugandas huvudstad Kampala sedan polisen gripit två oppositionspolitiker när de försökte lämna landet för att få sjukvård. De två hävdar att de blivit misshandlade av säkerhetsstyrkor när de nyligen hölls fängslade.

ANNONS
|

Den ena av dem som nu återigen gripits är parlamentsledamoten och popstjärnan Robert Kyagulanyi, även känd under namnet Bobi Wine. Han släpptes på fri fot mot borgen på måndagen, efter att ha suttit fängslad anklagad för bland annat högförräderi. Enligt Kyagulanyis advokat var han då i mycket dåligt fysiskt skick, efter att ha blivit torterad och misshandlad.

Polisen meddelar att Kyagulanyi och den andra politikern, Francis Zaake, har tagits till sjukhus efter att ha gripits på flygplatsen på torsdagen då de försökte lämna landet.

Beskedet om gripandena har lett till demonstrationer runt om i Kampala mot president Yoweri Museveni, och människor har bränt däck och byggt barriärer på gatorna. Kravallpolis och soldater rensar gatorna i förorten där Kyagulanyi har sin studio och där protesterna var som mest intensiva, berättar en lokal radioreporter.

ANNONS

Enligt polisen har man läget under kontroll och bevakar staden för att upptäcka nya, olagliga demonstrationer.

TT-Reuters

Fakta: Protester i Uganda

Missnöjet i Uganda har vuxit sedan regeringen och det styrande partiet Nationella motståndsrörelsen gick ut med att de vill ändra konstitutionen och ta bort åldersgränsen på 75 år för presidentkandidater. I juli ändrades konstitutionen, vilket innebär att president Yoweri Museveni kan ställa upp för omval 2021 för ytterligare en ämbetsperiod på fyra år. Museveni har suttit på presidentposten sedan 1986.

Lagändringen har lett till våldsamma protester och kravaller i Uganda, och oppositionella politiker har gripits. Den 27 augusti släpptes 33 oppositionella, varav flera uppges ha misshandlats svårt under fångenskapen.

Bland dessa finns 36-årige Robert Kyagulanyi, känd som popstjärnan Bobi Wine. Kyagulanyi har engagerat sig i politiken det senaste året och har blivit populär bland unga oppositionella som är trötta på Museveni.

ANNONS