Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har dött i fångenskap. Arkivbild.
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har dött i fångenskap. Arkivbild. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

"Offrade sitt liv för tron på ett annat Ryssland"

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död i fångenskap är en enorm tragedi, säger Rysslandsexperten Martin Kragh.
– Han har offrat sitt liv för sin tro på ett annat Ryssland.

ANNONS

Det är de ryska myndigheterna som är ansvariga för regimkritikerns död, säger Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet.

– När det gäller Navalnyj som politiker så fortsatte han stå upp under fängelsetiden med lugn och humor och starkt mod. Det har nu kommit till vägs ände, för oavsett vad som hänt så är de ryska myndigheterna ansvariga för Navalnyjs död.

Navalnyj har under årtionden utsatts för en rad olika övergrepp av den ryska staten, där mordförsöket med nervgiftet novitjok och det långa fängslandet i isoleringsceller i fysiskt och psykiskt nedbrytande fängelsemiljöer sticker ut, menar Kragh.

ANNONS

– Det kommer att tas emot med sorg av hans anhängare och följare. Från den politiska propagandan kommer man att göra allt för att tysta ner det här.

Ökad repression

Det finns också en djup tragedi på det mänskliga planet eftersom Navalnyj efterlämnar efter sig två barn och en fru, säger Kragh. Samtidigt sker dödsfallet i en tid av repressionen mot oppositionella i Ryssland.

– Det man kan säga är att Navalnyjs död sker i ett sammanhang där den politiska repressionen ökat kraftigt.

Helen Rask, Eurasienchef på Civil Rights Defenders (tidigare Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter), beskriver beskedet som dramatiskt och tragiskt.

– Han har haft en helt avgörande betydelse, som symbol, för det ryska civilsamhället och de människor som tror på ett annat Ryssland.

– Det här innebär ytterligare förödande konsekvenser för det ryska civilsamhället.

Symbol och motkraft

Att Navalnyj valde att återvände till Ryssland 2021, trots att han visste att fängelsestraff väntade honom, var ett bevis på hans kraft som symbol, framhåller Rask.

– Han hade möjligheten att stanna utomlands, men han var beredd att ta riskerna för att trycka på för en annan utveckling. Han ansåg att han gjorde mer nytta som symbol i ryskt fängelse.

ANNONS