Vicepresident Kamala Harris, talar och accepterar formellt att bli Demokraternas presidentkandidat och ställas mot Donald Trump i valet i november.
Vicepresident Kamala Harris, talar och accepterar formellt att bli Demokraternas presidentkandidat och ställas mot Donald Trump i valet i november. Bild: Matt Rourke/AP/TT

Harris historisk – accepterar under stort jubel

Skattesänkningar för medelklassen, fortsatt stöd till Ukraina, frihet och en "ny väg framåt".
Till öronbedövande jubel accepterar Kamala Harris att bli Demokraternas presidentkandidat – och blir därmed den första kvinnan med minoritetsbakgrund i rollen.

ANNONS

– Nu sätter vi i gång, ropar hon när hon stegat ut på scenen.

– Den väg som ledde mig hit var oväntad. Det var även min mammas. 19 år gammal reste hon från Indien till Kalifornien, för att hitta ett botemedel för bröstcancer.

Kamala Harris presenterar sig för sina landsmän genom att berätta om glädjeämnen under barndomen i arbetarkvarteren i norra Kalifornien, de ickegnälliga värderingar modern inskärpte och medborgarrättsrörelsen hon bevittnade. Hur hon tog hem en skolkamrat som var utsatt för övergrepp, vilket motiverade henne att bli åklagare. Och hon understryker vikten av att amerikaner tar hand om varandra – oavsett bakgrund och etnicitet.

ANNONS

Ungefär så långt in i talet kommer orden.

– Jag accepterar er nominering!

Jublet i arenan vet inga gränser.

– Jag lovar vara en president för alla amerikaner. Jag lovar att stå för fria, demokratiska val och fredlig maktöverföring.

Redan nomineringen gör henne historisk, som den första kvinnliga presidentkandidaten med minoritetsbakgrund. Blir hon vald blir hon också historisk som USA:s första kvinnliga president.

Lovar sänkt skatt

Det första sakpolitiska löftet är ekonomiskt. Harris vill skapa en "möjlighetsekonomi" med stöd till småföretagare och skattesänkningar för medelklassen.

– Donald Trump fajtas inte för medelklassen utan för sig själv och sina miljonärskompisar, säger hon om motståndaren.

Andra löften handlar om skärpt gränssäkerhet och att återinföra den nationella aborträtten.

– Amerika kan inte blomstra om kvinnor inte tillåts fatta beslut om sina egna kroppar. Donald Trump handplockade domare till Högsta domstolen för att ta bort vår reproduktiva frihet – och skryter om det.

Inget "gullande"

Harris pendlar mellan humor och skärpa. Hon angriper republikanen Trump för den dödliga attacken på Kapitolium den 6 januari 2021 och för hans utrikespolitik. Till skillnad från honom tänker hon stå upp för Ukraina och Nato, värna USA:s soldater och aldrig "gulla med diktatorer", hävdar hon.

Gazakriget är dock något av ett problem för henne i sin roll som vicepresident, då många väljare är arga på Vita husets stöd till Israel.

ANNONS

– President Biden och jag jobbar med detta dygnet runt. Vi ska få till en gisslanuppgörelse och en vapenvila. Tiden är nu, säger hon och betonar såväl Israels rätt att försvara sig som palestiniernas rätt till självbestämmande.

Paret Doug Emhoff och Kamala Harris, som hoppas bli USA:s nästa presidentpar, tillsammans med vicepresidentkandidat Tim Walz och hans fru Gwen på Demokraternas konvent i Chicago.
Paret Doug Emhoff och Kamala Harris, som hoppas bli USA:s nästa presidentpar, tillsammans med vicepresidentkandidat Tim Walz och hans fru Gwen på Demokraternas konvent i Chicago. Bild: J. Scott Applewhite/AP/TT

Fakta: Kamala Harris

59-åriga Kamala Harris har varit Joe Bidens vicepresident sedan januari 2021. De två har en nära arbetsrelation och Biden har ställt sig bakom Harris som Demokraternas nästa presidentkandidat.

Harris far är från Jamaica och hennes mor från Indien, men själv föddes hon i Oakland i norra Kalifornien. Efter att ha bott en tid i Kanada och studerat vid Howard University i Washington DC återvände hon till sin hemstat för att jobba som advokat och åklagare. 2004 blev hon distriktsåklagare i San Francisco.

2011 utsågs hon till Kaliforniens högsta juridiska ämbete (attorney general), en post hon hade tills hon valdes in i USA:s senat 2016. Då blev hon den andra svarta kvinnan i kammaren.

Harris drev 2019 en egen presidentvalskampanj, innan hon kastade in handduken och ställde sig bakom Joe Biden.

Harris är gift med advokaten Doug Emhoff. De har inga egna barn, men Harris är styvmamma till Emhoffs dotter och son från ett tidigare äktenskap.

ANNONS