Hjälporganisation varnar för svält i Sydsudan

Oxfam varnar för att matbristen i Sydsudan ökar. En ny svältsituation kan stå inför dörren.

ANNONS
|

Våld och misslyckade skördar har gjort att det råder brist på mat i världens yngsta land Sydsudan. Förra året rådde svält i delar av landet, och nu är risken att det blir samma sak i år.

Svältvarningsnätverket Fewsnet beskriver situationen i Sydsudan som ett nödläge, en fyra på den femgradiga skala där nästa steg är en svältklassning.

Hjälporganisationen Oxfam har skickat ut personal i Pibor i östra delarna av landet, och varnar för att situationen kan eskalera till en katastrof då årets skörd är beräknad först i juli.

"En kvinna i Pibor sade att hennes familj har tvingats att äta gräs och ogräs som gör dem sjuka – men de har inget annat val om de vill överleva", säger Oxfams landschef Nicolo Di Marzo i ett pressmeddelande.

ANNONS

FN:s livsmedelsprogram WFP uppgav i sin senaste rapport i april att de mest sårbara i landet riskerar att glida in i en svältliknande situation, om inte en omfattande humanitär insats sätts igång. Totalt stod då 6,3 miljoner människor i landet inför en allvarlig matbrist.

TT

Fakta: Sydsudan

Sydsudan är världens yngsta och ett av de mest outvecklade. Hur många som bor i landet är något oklart, men 2014 beräknades de vara knappt 12 miljoner, varav fyra av tio var 14 år eller yngre.

Nio av tio invånare lever på jordbruk, men produktiviteten är låg. 1,6 miljoner människor får nödstöd av FN:s livsmedelsprogram.

Sedan en konflikt utbröt i december 2013 har fler än 2,3 miljoner människor tvingats på flykt, 650000 av dem bor i läger i grannländerna.

Källa: WFP

ANNONS