Aleksej Navalnyj inför rätta i Moskva i slutet av februari 2021.
Aleksej Navalnyj inför rätta i Moskva i slutet av februari 2021. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Han var Putins värsta fiende

Vladimir Putins värsta fiende är död. Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj blev 47 år.

ANNONS

I över ett årtionde har Rysslands president vägrat nämna Aleksej Navalnyj vid namn. I stället har Vladimir Putin kallat oppositionspolitikern "en dålig ursäkt till politiker", "en viss politisk kraft" och "gentlemannen" – på senare tid "patienten". Ordlekarna skvallrar om den djupa rivaliteten de två männen emellan; enligt vissa bedömare även om presidentens rädsla för Navalnyj.

"Putin är inte längre rädd för västerländska sanktioner, kritiska uttalanden och kraven från europeiska och amerikanska politiker på att ytterligare isolera Ryssland. För honom är insatserna för höga – han vet att Navalnyj är kapabel att störta hans regim", har Zjanna Nemtsova, dotter till den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov, skrivit i tyska Bild.

ANNONS

Kritik för nationalism

Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker föddes 1976 i byn Butyn väster om Moskva. Vid sin död 47 år senare hade han miljontals följare på sina plattformar, samlade tiotusentals anhängare till regimkritiska protester och hade retat upp Kreml tillräckligt mycket för att utsättas för en dos sovjetiskt nervgift, förmodat signerad den ryska säkerhetstjänsten FSB, under ett besök i sibiriska Tomsk i augusti 2020.

Aleksej Navalnyj har på många vis framstått som en liberal motpol till Rysslands alltmer auktoritära styre. Tidigt i karriären tog han också ton inom landets nationalistiska rörelse, enligt honom själv i syfte att liera sig med andra som också var mot regimen.

"Vladimir kalsongförgiftaren"

Men Navalnyjs främsta hjärtefråga - och det han blev känd för den breda omvärlden för - var den idoga kampen mot maktmissbruk och korruption, för fria val och för ett demokratiskt Ryssland.

Till och med i en rysk rättegångssal, i början av 2021, höll han ett passionerat politiskt brandtal om hur 20 miljoner ryssar lever under fattigdomsgränsen, med låga löner och stigande matpriser, i ett land rikt på naturtillgångar men fattigt på framtidsutsikter. I samma tal var kritiken mot den sittande presidenten svidande.

– Vi hade Alexander befriaren, Jaroslav den vise, och nu kommer vi att ha Vladimir kalsongförgiftaren, sade han enligt bland annat den ryska oberoende nyhetssajten Meduza, med hänvisning till att nervgiftet novitjok tros ha placerats i just Navalnyjs underkläder.

ANNONS

Aleksej Navalnyj hade då återvänt till Moskva efter att under fem månader ha vårdats för förgiftningen på ett sjukhus i Berlin. Han greps på flygplatsen och internerades efter en hastig rättegång i ett straffläger utanför Moskva. Under åren som fängslad lades flera nya domar på Navalnyj, som skulle ha hållit honom inspärrad i flera årtionden.

När han dog var han placerad på en isolerad straffkoloni i Charp i norra Ryssland - långt från Moskva.

Aleksej Navalnyj efterlämnar hustrun Julia Navalnaja och två barn.

Fakta: Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj (född 1976) har varit Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker under 2010-talet. Efter att från början mest ha varit känd som antikorruptionsaktivist har han allt mer framstått som den främsta oppositionsledaren mot president Vladimir Putins styre.

Navalnyj greps och dömdes upprepade gånger och förbjöds att kandidera i allmänna val. I stället drev han en rörelse som haft en strategi om så kallade smarta röster. Den syftar till att samla oppositionellt sinnade väljare bakom de kandidater i olika val som har störst möjlighet att konkurrera med maktpartiet Enade Ryssland.

Han var utbildad jurist och sedan 2000 gift med Julia Navalnaja. De fick två barn, födda 2001 och 2008.

I augusti 2020 blev Navalnyj akut sjuk under en flygtur från Tomsk i Sibirien. Efter att länge ha vårdats på sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats av nervgiftet novitjok, återvände han hem till Ryssland den 17 januari 2021. Han greps direkt på flygplatsen.

Kort därpå fick Navalnyj en villkorlig dom omvandlad till drygt två och ett halvt år i fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid i Tyskland. Därefter internerades han i ett straffläger utanför Moskva. Han flyttades flera gånger och när han dog var han inspärrad på en isolerad straffkoloni i Charp i Ryssland.

Han åtalades även för andra brott, anklagelser som hans anhängare beskrivit som politiskt motiverade.

ANNONS