Rök stiger mot himlen efter israelisk flygräd mot al-Dahiya i södra Beirut natten till lördagen.
Rök stiger mot himlen efter israelisk flygräd mot al-Dahiya i södra Beirut natten till lördagen. Bild: Bilal Hussein/AP/TT

Attackerna mot Libanon intensifieras

Israel har intensifierat sina bombattacker mot Libanon under lördagen. Tolv luftangrepp har genomförts mot Beiruts södra förorter. Även Tripoli i norr har attackerats.

ANNONS

I en israelisk flygräd i Tripoli, i norra Libanon, dödades ledaren för Hamas militära gren Al-Qassem-brigaderna och hans familj, enligt ett uttalande från Hamas.

"Saaed Atallah Ali, hans fru och två döttrar dödades i ett sionistisk bombardemang av hans hus i lägret Beddawi", skriver Hamas i uttalandet.

Det är första gången sedan upptrappningen som ett palestinskt flyktingläger i norra Libanon attackeras.

FN: Kvar i södra Libanon

Den Iranstödda Hizbollah-rörelsen, som fortsätter att skjuta raketer mot Israel, uppger att strider pågår mot israeliska styrkor i södra Libanon, nära gränsen mot Israel.

Enligt tidningen Haaretz skadades tre personer lindrigt i Deir al-Asad i norra Israel när en byggnad träffades av raketer avfyrade från Libanon.

ANNONS

I ett sjukhus i samhället Bint Jbeil har minst nio anställda skadats i en israelisk attack under natten till lördagen, rapporterar libanesiska statliga medier. Israel hade före attacken uppmanat sjukhuset att evakuera.

Landets militär skriver i ett uttalande att dess styrkor slagit till mot en moské i närheten av sjukhuset. Den shiamuslimska rörelsen Hizbollah hade en kommandocentral inne i moskén, hävdar militären.

FN:s fredsbevarande styrka Unifil uppger att den kommer att fortsätta verka i södra Libanon, trots en förfrågan från Israel om omlokalisering.

“Fredsbevarande styrkor finns kvar på alla positioner och FN-flaggan fortsätter att vaja”, skriver Unifil i ett uttalande.

Intensiva flygräder

Israel har motiverat sin offensiv på marken, in i Libanon, med att den ska stärka säkerheten för de tiotusentals israeler som bor nära gränsen på den israeliska sidan men som har tvingats lämna den under det senaste året.

Sedan kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas började den 7 oktober förra året, efter Hamas terrorattack mot Israel, har Hizbollah skjutit raketer mot Israel, som stöd för Hamas. Israel har svarat och inledde för snart två veckor sedan intensiva flygräder mot mål över hela Libanon.

Runt 1 400 libaneser, inklusive Hizbollah-anhängare och civila, har dödats och omkring 1,2 miljoner har drivits från sina hem sedan Israel trappade upp sina attacker i slutet av september.

ANNONS
ANNONS