Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Bild från i juli.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Bild från i juli. Bild: Susan Walsh/AP/TT

Attackerat på sätt de inte "kunnat föreställa sig"

Israel har utdelat en rad slag mot Hizbollah i Libanon som extremistgruppen "inte någonsin kunnat föreställa sig". Det säger premiärminister Benjamin Netanyahu efter veckans våldsamheter.

ANNONS

– De senaste dagarna har vi utdelat en rad slag mot Hizbollah som de inte någonsin kunnat föreställa sig, säger i ett inspelat videobudskap som publicerades på söndagen.

Han säger också att det meddelande som Israel vill skicka till terrororganisationen förr eller senare kommer att nå fram.

– Om Hizbollah inte förstått meddelandet kan jag försäkra er att de kommer att göra det.

Tolererar inte

Han lovade också att se till att de israeliska medborgare som flytt striderna som pågått över gränsen till Libanon i nästan ett år ska få återvända hem.

– Inget land kan tolerera attacker på sina medborgare eller sina samhällen. Och vi, staten Israel, kommer inte heller att tolerera det, säger Netanyahu.

ANNONS

Israel har varit tystlåtet kring libanesiska anklagelser om att den judiska staten skulle ligga bakom den våg av exploderande personsökare och walkie-talkies som drabbat Hizbollah i veckan. Men i en intervju i Sky News som publicerades tidigare på söndagen är Israels president Isaac Herzog avvisande.

"Många fiender"

På frågan om det går att försvara en sådan attack när man inte vet om civila drabbas svarar Herzog:

– Jag avvisar rakt av alla kopplingar till ursprunget för den ena eller andra operationen.

När han ombeds att precisera sitt uttalande fortsätter Herzog att han "inte antyder något" men att Hizbollah har "många fiender".

I Israel har presidenten dock en mestadels ceremoniell roll, och tros därmed inte vara inblandad i beslutsfattandet kring sådana aktioner.

ANNONS