Victoria sa stopp – vill inte bidra till fler nya kläder

Nu kan företag hyra arbetskläder och samtidigt minska sin klimatpåverkan – genom företaget Dvala Rent & Reprint.
– Jag vill jobba med hållbara alternativ, säger Victoria Fagerlind som är kvinnan bakom idén att hyra ut arbetskläder till företag inom evenemangsbranschen.

ANNONS
LocationVargön|
|

På Wargön Innovation finns inte mindre än 16 aktiva entreprenörer. En av dem är Victoria Fagerlind som startade sitt företag Dvala Rent & Reprint i mars. Hon har tidigare arbetat med både second hand-kläder och nyproducerade kläder.

– Det började skava lite att jobba med nyproduktion, säger Victoria som bestämde sig för att byta karriär.

Hon sökte och kom in på Yrkeshögskolan i Båstad med inriktning koordinator inom besöksnäringen.

I december 2023, ett halvår innan skolavslutningen satt Victoria Fagerlind och pratade med en vän om att hon ”nog är en egenföretagare”. Hon hade under studietiden konstaterat att företag inom evenemangsbranschen behöver arbetskläder.

ANNONS

Hon hade dock ingen klar tanke på hur hon skulle kunna kombinera sitt engagemang för miljön med sin nya utbildning. Tankarna snurrade och när hon pratade med sin vän fick hon en fråga som avgjorde riktningen ”Om du utgår från att alla kläder i världen redan finns – vad skulle du göra då?”

Idén att skapa ett företag där andra företagare inom evenemangsbranschen kunde hyra eller köpa arbetskläder av henne tog form. Och att använda second hand var självklart då hon anser det vara ett stort resursslöseri att endast använda nytillverkade kläder.

– Många gånger trycks det upp t-shirts som bara används vid ett enda tillfälle, säger Victoria Fagerlind.

Hyra eller köpa arbetskläder

Om du besökte arrangemanget Smaka på Trollhättan såg du säkert att personal bar arbetströjor med ordet CREW på bröstet och ryggen. Dessa tröjor var uthyrda av Victoria Fagerlinds företag Dvala.

Tröjorna med texten CREW har redan blivit uthyrda igen då de senare i sommar ska bäras av personal på HX festivalen i Helsingborg.

På framsidan av Dvalas uthyrningskläder står det Part of the movement. Det är för att visa den hållbara, cirkulära och miljömedvetna tanken bakom arbetskläderna.

Victoria Fagerlind berättar om en återanvänd t-shirts väg från privatperson till företag.

ANNONS

– En privatperson i Vänersborg skänkte en t-shirt till Röda Korset, sen fick jag tag i den via Wargön Innovation. Jag bearbetade den till säljbart skick genom att rekonditionera den och sen trycktes loggan på, säger Victoria Fagerlind.

Efter det skickades t-shirten vidare till Göteborgs stad som köpte den. Nu kan de använda den flera gånger.

Lokalt tryckeri från Vänersborg

Företag kan alltså förutom att hyra kläder även köpa dem för fortsatt eget bruk. Victoria Fagerlind ser till att företagen får sin logga tryckt på kläderna precis som Göteborgs stad fick.

Det finns även helt nya kläder att köpa men den hållbara tanken genomsyrar även detta.

– Vissa kläder är helt nya när de får sina tryck, men det är köpta från lager som blivit liggande för att inte alla storlekar finns, säger Victoria Fagerlind.

Ofta sker en överproduktion av kläder och det finns många och stora lager av kläder. Victoria Fagerlind tar kontakt med företagen och köper upp lagren för att kunna använda dem.

Oavsett om hennes kunder vill hyra eller köpa sina arbetskläder ser Victoria Fagerlind till att kläderna är hela, rena och att de får sitt beställda tryck.

När loggan ska tryckas anlitar Victoria Fagerlind ett annat lokalt företag, ett tryckeri i Vänersborg, som är ett av få företag som är GOTS certifierade (Global Organic Textile Standard).

ANNONS

Certifieringen innefattar bland annat att bearbetning, förpackning och märkning av textilierna har tillverkats av minst 70% organiska och certifierade naturfibrer.

Hur kom du på namnet Dvala som företagsnamn?

– Jag vill väcka människor ur sin dvala så tänkte att det var ett bra namn, svarar Victoria Fagerlind.

ANNONS