VBG storsatsar på Vänersborgs åttondeklassare

Många arbetsgivare har problem att hitta personal med rätt utbildning. Nu tar ett företag ett helt nytt grepp för att locka framtida arbetskraft – genom att bjuda samtliga åttondeklassare i kommunen till Universeum.
– Vi startade verksamheten i Vänersborg och vill fortsätta att verka och utvecklas här, därför är det viktigt att få ungdomarna intresserade av teknik och natur, säger Ola Hermansson, ansvarig för VBG Truck Equipment i Vänersborg.

ANNONS
|

Samtliga 500 elever i årskurs åtta i Vänersborg bjuds på en utbildningsdag på Universeum i Göteborg. Inför besöket har även 200 lärare varit på plats. Allt bekostas av VBG Truck Equipment för att väcka ungdomarnas intresse för teknik och naturvetenskapliga ämnen.

VBG Truck Equipment är en av tre divisioner i VBG Group, där Herman Kreftings stiftelse är den största ägaren. Stiftelsen har sedan en längre tid ett samarbete med Universeum.

– Det är därifrån idén har kommit att kunna bidra mer och göra något för våra ungdomar. Samarbetet med Universeum är ett gott exempel på hur vi inom industrin kan bidra till forskning och vetenskap och på så sätt skapa nytta för samhället, säger Ola Hermansson, ansvarig för verksamheten i Vänersborg.

ANNONS

Hållbarhet är ett viktigt nyckelord för såväl VBG Group som för Universeum och för skolorna i Vänersborg.

– Vi har arbetat med hållbarhet inom en rad olika områden även tidigare, säger Ami Wiklund Lång som är lärare på Torpaskolan i Vänersborg.

Hon och kollegan Alexander Samuelsson var två av de 150 lärare som besökte Universeum under förra veckan. Senare i höst ska ytterligare 50 lärare genomföra en utbildningsdag i Göteborg inför elevernas utbildningsdag, som ska ske under oktober.

– Tanken är att detta ska ske varje år för elever i årskurs åtta, säger Tomas Granat verksamhetschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Har undertecknats av nämndens ordförande Bo Carlsson

Det avtal som nu har undertecknats gäller två år, och därefter förlängs avtalet på årlig basis så länge inte någon säger upp det. Avtalet har skrivits under av barn- och utbildningsnämndens ordförande, Bo Carlsson (C).

– Vi kommer ha en utvärdering redan till våren, men det här kommer att bli ett fantastiskt komplement för att hjälpa skolorna, säger Tomas Granat.

Att man väljer årskurs åtta beror på att eleverna då har lite tid på sig inför sina gymnasieval.

– Med hjälp av utbildningsdagen på Universeum kan lärarna förarbeta på skolorna så att besöket för eleverna ska bli givande och utvecklande. Vi kommer även att ha en uppföljning tillsammans med VBG Truck Equipment, säger Tomas Granat.

ANNONS

VBG Truck Equipment med sina 240 medarbetare ser gärna att fler ungdomar väljer att studera naturvetenskap, ingenjörsvetenskap eller teknik.

Svårt att hitta duktig arbetskraft efter Saabgenerationen

– I Västsverige har vi haft bra förspänt med mycket duktig arbetskraft från bland annat Saab och övrig industri. När den generationen går i pension kommer det bli en större utmaning för många företag att hitta rätt kompetens. Då gäller det att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Ola Hermansson.

Den kostnad satsningen innebär för VBG Truck Equipment ser bolaget som en investering i sin framtida kompetensförsörjning.

På Universeum kommer eleverna att få delta i interaktiva workshops och olika experiment samt ta del av en 360 graders bioupplevelse i den stora Wisdome.

– Vi vill väcka elevernas nyfikenhet. Under fem dagar i oktober åker en skola om dagen till Universeum i Göteborg. Universeum samarbetar med Göteborgs universitet och Chalmers så det garanterar bra pedagoger på plats, säger Tomas Granat.

Efter fortbildningsdagen i Göteborg förra veckan var flera lärare väldigt positiva.

– Universeum kan erbjuda något som vi aldrig kan visa i skolan. Först trodde vi att detta bara skulle ske i år. Det är väldigt bra att det fortsätter och att satsningen blir över flera år framöver så att vi kan utveckla det efter hand, säger Alexander Samuelsson.

ANNONS

Han började själv läsa till ingenjör efter gymnasiet.

– Men jag hoppade av. Lärargenen tog över, men det ångrar jag inte idag då det ger så mycket att arbeta med eleverna.

– Vi får så mycket tillbaka. Vi lär eleverna och de lär samtidigt oss, säger Ami Wiklund Lång.

LÄS MER:VBG nyanställer och bygger ut i Vänersborg

LÄS MER:Universeum får 50 miljoner i donation av lokalt bolag

LÄS MER:Industriföretagen känner tryck att minska sin klimatpåverkan

ANNONS