Begravningsgudstjänsterna hålls i Kapellsalen som ska rustas upp och målas i ljusare färger. I genomsnitt är det begravningsgudstjänster två till tre gånger i veckan.
Begravningsgudstjänsterna hålls i Kapellsalen som ska rustas upp och målas i ljusare färger. I genomsnitt är det begravningsgudstjänster två till tre gånger i veckan.

Trons kapell rustas upp

Trons kapell ska göras om invändigt och bli mer tillgängligt för rörelsehindrade. Länsstyrelsen har nyss godkänt de föreslagna ändringarna, men än återstår många beslut.

ANNONS
|

Trons kapell ligger mellan Vänerparken och bangården. Det invigdes 1931. Det är ett kapellkrematorium, de två huvuddelarna är kapellsalen, där begravningsgudstjänster hålls, och krematoriet i bottenvåningen. – Eftersom det är byggt på 1930-talet lyder det under kulturminneslagen, säger Lasse Caban, teknisk chef i Vänersborgs och Väne Ryrs församlingar.

1964 tillkom väntsalar och en klockstapel på norra sidan. På södra sidan byggdes det dåvarande sjukhusets obduktionsavdelning till. Där står också den fyrkantiga skorstenen. För ett år sedan rustades kapellet upp utvändigt. Nu blir det så småningom dags för insidan. Planerna har funnits länge.

Först skulle länsstyrelsens kulturmiljöenhet säga sitt. Det är nu klart. – De gjorde en noggrann bedömning, säger Lasse Caban. Även 60-talsdetaljerna i väntsalen är kulturhistoria.

ANNONS

Vi börjar rundvandringen i kapellsalen. Väggarna är målade i ljusbrunt, det ser dystert ut, inne i koret har färgen till och med flagnat. – Vi får knacka ner putsen och måla om i någon ljusare färg.

Orgeln i ett rum bakom koret tas ur bruk och rummet görs om till sakristia. En ny orgel finns redan i baktill i salen.

Lasse Caban ställer sig långt bak i salen på norra sidan. – Här ska en ny trappa och lift för rullstolsburna komma upp från väntsalen. Den ligger 80 centimeter lägre ner på andra sidan väggen. I dag är det riktigt, riktigt eländigt för rullstolsburna och rörelsehindrade över huvudtaget.

Kommer en rullstolsburen gäst måste bilen köra in på kyrkogården direkt från den smått trafikfarliga in- och utfarten i muren vid Edsvägen och fram till huvudporten. Till väntsalen är det lite uppförsbackar. För att komma till kapellsalen finns en lift, men den är placerad utomhus.

Nu ska i stället en ny lift för rullstolar byggas utomhus på baksidan, i det nordvästra hörnet. Där blir det också en ny ficka och vändplats för bilar. En rad andra insatser ska göras inomhus. Bland annat ska väntsalarna byggas om och få handikapptoaletter och i krematoriet ska kylrum och eventuellt frysrum renoveras.

ANNONS

Arbetena beräknas kosta 5,5 miljoner kronor. Lasse Caban räknar med att det går att söka bidrag från stiftet för en del av 4,3 miljoner kronor. – Vi hoppas att vi kan få 35–50 procent av det beloppet i bidrag. Kyrkorådet har beslutat att insatserna ska göras, men inte fattat något verkställighetsbeslut.

Som tidigast blir det pengar i 2015 års budget. – Får vi bidrag har vi 2015 och 2016 på oss att genomföra det.

ANNONS