Trafikverket vill byta räls och slipers på järnvägssträckan mellan Vänersborg och Öxnered i år
Trafikverket vill byta räls och slipers på järnvägssträckan mellan Vänersborg och Öxnered i år

Nu ska järnvägen byta spår

Trafikverket vill byta räls och slipers på järnvägssträckan mellan Vänersborg och Öxnered redan i år. Dessutom ska det bytas spår alldeles öster om Halle- och Hunneberg, ungefär mellan Munkesten och Dätterstorp.

ANNONS
|

Strax före jul beslutade regeringen att skjuta till närmare 600 miljoner kronor till järnvägsunderhåll under 2014. Nu arbetar Trafikverket med att snabbt ta fram sträckor att genomföra i år.

Enligt ett PM från Trafikverket till regionen ska verket "under sommar och höst 2014" byta räls och slipers mellan Vänersborg och Öxnered.

Ännu mer byte

Trafikverket ska också byta spår och lägga betongslipers på en sträcka en kilometer öster om Munkesten (ungefär där man svänger av ut på Vänernäs) och ytterligare 2,9 kilometer längs Tore mosse mot Dätterstorp.

Kostnaden för dessa två delar är beräknad till 35 miljoner kronor. I sitt PM föreslår Trafikverket att regionen satsar ytterligare 12 miljoner för att utöka de två sträckorna.

ANNONS

Det kommer regionstyrelsen att säga ja till under tisdagen.

Trafikverket betalar

Från Öxnered betalar verket bytet fram till järnvägsbron över Trafikkanalen.

Regionen betalar ytterligare en kilometer österut, från järnvägsbron och över Vassbotten, förbi stationen och bort till korsningen med Torpavägen.

Regionen betalar också en kilometer från Munkesten (där vägen går över järnvägen) och ut mot mossen.

ANNONS