Lina och Alva förberedde sig i åskan: ”Overkligt”

Utanför lägenhetens väggar i centrala Vänersborg mullrar åskan samtidigt som regnet öser ner. Men dåligt väder kommer inte stoppa studenterna Lina Nidelius och Alva Dahlén – balen har de sett fram mot alldeles för länge.
– Det känns overkligt, säger Lina Nidelius.

ANNONS
|

Blixtar, åska och skyfall är kanske inte det väder de blivande studenterna önskade sig inför onsdagens stundande balkväll. Men Lina Nidelius och Alva Dahlén, från Birger Sjöberggymnasiet, struntade i de dyra håruppsättningarna, förberedde sig med paraply och gjorde det bästa av situationen.

– Kanske att vi får ställa oss så nära ingången som möjligt, säger Alva Dahlén.

Sminket är redan på plats och bara de sista lockarna i håret återstår innan det ska upp i en halvuppsättning. Tjejerna gör både hår och smink själva, med lite assistans från Linas storasyster.

– Det var lite väl dyrt att gå till en frisör för uppsättning, säger Alva.

ANNONS

– Det kändes inte värt att lägga 1000 kronor på en håruppsättning när man såg hur vädret skulle vara, säger Lina.

Klänningarna hänger över varsin stolsrygg i vardagsrummet där tjejerna sitter. Alva visste tidigt att hon ville ha en mörk- eller marinblå klänning.

– Jag önskade mig den i julklapp, så jag har haft den i garderoben sedan i julas, säger Alva.

– Modellen hade man en klar bild över vad man ville ha. Men man ville inte heller köpa någon jättedyr – vissa åker ju till en riktig butik och syr in. Det ville inte vi göra, säger Lina som säger att hennes klänning kostade runt tusenlappen.

Sista anhalt – innan stora dagen

Balen är den sista stora anhalten innan fredagens stora dag. Då är det äntligen dags för studentexamen.

– Det är så kort tid att man inte riktigt fattar att det är dags. Jag tror det är det man är mest nervös för. Det känns overkligt, säger Lina.

Tjerjerna är helt klara med skolan, och har varit det enda sedan innan de åkte iväg på studentresa till Ayia Napa för drygt två veckor sedan.

– Allt skolarbete och alla betyg är satta, det är skönt, säger Lina.

– Denna veckan har det bara varit att måla dräkter, fixa lakan till flaket och rensa ur skåpen, säger Lina.

ANNONS

Under kvällen väntar först fotografering i plantagen, sedan middag med efterföljande DJ och fest. Men hur laddar man då bäst upp för en helkväll?

– Jag har ätit bra inför kvällen, och vilat. Sedan har det bara varit att packa allt, säger Lina och får medhåll av Alva.

– Man har sett till att man tagit det lugnt under förmiddagen, säger Alva.

Även Linas storasyster Amanda Lagerlöf har bidragit med tips inför kvällen.

– Ta det lugnt och passa på att njuta av allt. Och känna att man inte behöver göra järnet idag, det är viktigare att vara pigg och utvilad till studenten. Idag är bara en kväll – studenten är en hel dag.

Vad är förväntningarna då?

– Jag vill inte att det ska vara stelt. Jag hoppas att alla är taggade, så att det blir en bra avslutning på skoltiden, säger Lina.

ANNONS