Jonas Sjöstedt valdes i går till ny partiledare för Vänsterpartiet efter omröstningen på vänsterpartiets kongress i Uppsala.
Jonas Sjöstedt valdes i går till ny partiledare för Vänsterpartiet efter omröstningen på vänsterpartiets kongress i Uppsala.

Jonas Sjöstedt ny vänsterledare


– När vi vinner valet 2014 ska vi inte ha en utrikesminister med oljefläckar på kavajen, sa Jonas Sjöstedt, ny vänsterledare med rötterna i Vänersborg.

ANNONS
|

Vänsterpartiets val av partiledare gick helt enligt förhandstipsen. Jonas Sjöstedts 179 röster mot Rossana Dinamarcas 39 får betraktas som en utklassningsseger.

–Vad glad och stolt och rörd jag blir, sa Jonas Sjöstedt till ombuden efter valet.

Han vände sig i sitt segertal också till dem som röstat på Rossana Dinamarca.

–Jag kommer att vara er partiordförande också. Jag kommer att lyssna och arbeta med er. Tillsammans ska vi bygga ett starkare Vänsterparti. Jag ser fram emot att få vinna valet tillsammans med er.

Jonas Sjöstedt sa vid sin presskonferens att han räknar med att de andra kandidaterna till partiledarposten kommer att ha framträdande roller i valrörelsen 2014.

ANNONS

Vänsterns nya ledare är 47 år. Han är född i Göteborg men hamnande på Belfragegatan i Vänersborg som åttaåring. Skolgång på Södra skolan, Östra skolan och så småningom ett skoltrött avhopp från dåvarande Vänersborgs gymnasieskola. Han flyttade hemifrån som 17-åring.

Sedan dess har han bytt bostad några gånger. Kiruna, Luleå, Göteborg, Umeå, Bryssel, New York och Stockholm. Han satt i EU-parlamentet mellan 1995 och 2006 och flyttade sedan till New York där hans fru, Ann Måwe, arbetade som FN-diplomat. Under USA-perioden var han aktiv i amerikanska Socialist Party.

Jonas Sjöstedt blev invald i riksdagen 2010 och sitter på mandat från Västerbotten.

– Det känns som att jag har ett starkt stöd ute i partiet. Klimatfrågorna och så förstås samarbetet mellan länderna i Europa är de områden där jag har mina starkaste sidor. Däremot känner jag mig inte lika hemma i jordbruks- och kyrkopolitiken, så där får jag läsa på, säger han.

Jonas Sjöstedt ser Vänsterpartiet som det parti som på allvar kan utmana den sittande regeringen.

– Det är en bra stämning i partiet och vi är på gång. Och jag vill betona att vi är ett feministiskt parti. Rättvisa löner och full sysselsättning är viktiga frågor för oss. Vi kommer att kämpa emot en politik som säljer ut fler äldreboenden till Carema, säger han.

ANNONS
ANNONS