Flera spektakulära himlafenomenen i augusti: ”Tårarna rann”

Norrsken, meteorsvärmar och nattlysande moln – det är himlafenomen som blir synliga under augusti. Då står Anna Lynx redo med kameran på någon av sina favoritfotoplatser i Vänersborg.
– Jag kan åka ut även när det är molnigt, säger hon.

ANNONS
LocationNordkroken, Vänersnäs, Vänersborg|
|

Inträdet i augusti betyder också att vi får förbereda oss på mörkare tider. Men det är inte alla som är ledsna för det – snarare tvärtom. TTELA har pratat med två som är lyckliga över den mörknande natthimlen.

Anna Lynx, som bor precis på gränsen mellan Vänersborg och Grästorp, ger sig ut så fort prognosen för norrsken är lovande.

– Jag kan åka ut även när det är molnigt, då fotar jag genom molnen, säger hon.

Anna Lynx har fotograferat norrsken de senaste tio åren. Hon åker ut i alla väder och i år planerar hon även att fotografera Perseiderna, en meteorsvärm som återkommer starkast varje år i augusti. Anna Lynx tycker det är svårare att få bra bilder av stjärnfall, men i år är hon förberedd.

ANNONS

– Jag har skaffat en startracker.

Det är en liten manick som monteras på stativet. Sen sätts kameran ovanpå trackern. Den gör så att kameran följer jordens rörelse – exponeringstiden blir längre och bilden av stjärnan blir tydlig och inte ett flytande streck.

Lika magiskt som första gången

Anna Lynx berättar om första gången hon fotograferade norrsken. Det var vintern 2014–2015 när en väninna ringde från Dalarna och sa åt henne att åka till Nordkroken och ta med sig kameran. Hon gjorde som hon blev tillsagd och fick instruktioner i telefon om hur kameran skulle ställas in. Sen började skådespelet.

– Där stod jag, mitt i natten, ensam, i minusgrader och tårarna bara rann. Det var en wow-upplevelse.

Hon ler och fortsätter:

– Känslan är fortfarande densamma, men jag gråter inte varje gång nu.

Swift-Tuttle och nattlysande moln

Carl Bergstrand är norrskensentusiast och har skrivit en bok om fenomenet. Han driver dessutom Facebooksidan ”Norrskensverige” sedan elva år tillbaka. Han fotograferar också stjärnor – även om norrsken är det som ligger honom varmast om hjärtat. Han tipsar om hur du enklast får syn på stjärnfallen.

– Det spelar mindre roll var du tittar. Radianten, alltså ursprunget av meteorsvärmen på himlen ligger i nordost ungefär, men ofta ser du längre och större stjärnfall i andra väderstreck. Till exempel rakt upp, från en hängmatta eller solstol kanske?

ANNONS

Perseiderna är ett meteorregn som är skapat av partiklar som lösgjort sig från kometen Swift-Tuttle. När partiklarna kommer in i jordens atmosfär brinner de upp och blir synligt för oss som stjärnfall. De äldsta observationerna av Perseiderna är runt 2 000 år, så kometen har snurrat runt länge. Varje år i augusti är kometsvansen tillbaka så vi kan se den.

Carl Bergstrand nämner ytterligare ett himlafenomen som kan bli synligt under augusti.

– Har vi tur kan vi få nattlysande moln också. Det är moln som ligger högt upp och som lyses upp underifrån av solen efter att den gått ner under horisonten. De lyser ofta i blåvitt och kan ibland ha en orange överton.

Aktiv sol ger fantastiska norrsken

Det kan alltså bli triss på natthimlen om vädret är med oss och det är molnfritt. Meteorsvärmen Perseiderna kommer vara tydligast och nå sin kulmen klockan 16, den 12 augusti. Då är det förstås för ljust, men välj någon av nätterna omkring och håll tummarna. Norrsken och nattlysande moln kommer när och om solen gör som Carl Bergstrand vill.

– Det finns flera aktiva solfläckar som kommer vara jordriktade den perioden så nu hoppas vi på flera fenomen samtidigt, säger han och skrattar.

ANNONS

Annas Lynx bästa tips

Åk till en mörk plats med så lite ljusföroreningar som möjligt, till exempel Gardesanna eller Nordkroken.

Ha tålamod, ibland kan det ta flera timmar.

Se till att både billyktor och ficklampor är släckta, ljus förstör bilderna och långa slutartider behövs för bästa resultat.

ANNONS