Ombyggnaden av Birger Sjöbergsgymnasiet i Vänersborg ska finansieras genom upplåning.
Ombyggnaden av Birger Sjöbergsgymnasiet i Vänersborg ska finansieras genom upplåning.

119 miljoner till Birger?

Det finns långt gångna planer på att bygga om och till Birger Sjöberggymnasiets huvudbyggnad på Idrottsgatan 3 för 119 miljoner kronor. Kunskapsförbundet Väst vill koncentrera nästan all gymnasieundervisning i Vänersborg dit.

ANNONS
|

Förbundet bildades för drygt ett år sedan av Trollhättan och Vänersborg och har hand om gymnasie- och vuxenutbildningen i de två kommunerna.

– Förbundet har dålig ekonomi, det gick med 20 miljoner i förlust förra året och det ser ut att bli lika mycket i år, säger Christer Thobiasson (M), ersättare i direktionen. Förbundet måste gå ur en massa lokaler och samordna fler utbildningar.

För fyra månader sedan spikade förbundet vilka program som ska finnas i respektive stad och att minska den totala lokalytan med drygt en tredjedel. Verksamheten ska koncentreras till dagens tre stora gymnasiers huvudbyggnader.

I Vänersborg lämnar förbundet helt det gamla vårdgymnasiets lokaler på Idrottsgatan 7. Där finns i dag bland annat vård och omsorgsprogrammet samt barn- och fritidsprogrammet. Administrationen flyttar från Vänerparken till Idrottsgatan 3 och det ska undersökas om även Komvux kan flyttas dit.

ANNONS

– Vi kommer att dimensionera gymnasiet för ungefär 1 200 elever, sedan kanske det kommer att ligga mellan 1 000 och 1 200, säger förbundets verksamhetschef administration Lena Hansson. I dag kanske det finns 1 000 - 1 100 elever på Idrottsgatan 3 och 7 tillsammans.

Ritningarna är i stort sett klara. I huvudsak handlar det om att bygga om inne i skolan, bara några små utbyggnader ska göras. Det är främst den södra halvan av bottenvåningen och övervåningen som byggs om.

– Lokalerna ska bli lite mer flexibla så vi kan skapa storsalar och grupprum. Vi bygger bort korridorer och öppnar upp ytor. Det behövs lärararbetsplatser. På andra våningen byggs en mini-aula.

Huvudbyggnaden är från 1969. Vänersborgs kommun äger byggnaderna och hyr ut till förbundet. Av den beräknade kostnaden på drygt 119 miljoner är drygt 13 miljoner kostnader på grund av eftersatt underhåll, något som kommunen själv ska stå för. Resterande 106 miljoner är om- och nybyggnadskostnader.

Förbundets direktion (styrelse) har sagt ja till koncentrationen och till ombyggnaden av Birger Sjöberggymnasiet, men ännu inte tagit ställning till den hyresökning på drygt sju miljoner kronor som skulle bli följden. Det ska man göra vid ett extramöte på tisdag.

Tanken är att börja bygga redan i höst, södra delen kommer att stängas under läsåret 2014/15. Den delen ska vara klar till läsåret 2015/16, sedan fortsätter renoveringar under höstterminen 2015.

ANNONS

– Tidsschemat är jättetajt, får vi inte ett beslut på tisdag kommer det att dra ut på tiden. Vi måste jobba fram ett underlag för upphandling så fort som möjligt.

ANNONS