TTELA bjuder på coronaanpassat luciafirande med musikskolan

För fjärde året i rad bjuder TTELA på stämningsfull Luciakonsert från Vänersborg. Dock i lite annorlunda tappning än tidigare år på grund av rådande coronapandemi.

ANNONS
|

Det har blivit en tradition för TTELA att sända Luciafirandet från Vänersborgs kyrka varje år, det har vi gjort sedan 2017. Vi håller fast vid den traditionen även i år, men såklart kommer det ske vissa förändringar på grund av rådande coronapandemi.

Musikskolan lussade utan publik.
Musikskolan lussade utan publik. Bild: Jonas Myrholm

Tidigare år har det varit musikesteterna på Birger Sjöberggymnasiet som stått för lussandet i kyrkan, men eftersom ungdomar äldre än 15 år sedan tidigare har fått ställa in det mesta av sin verksamhet blir det istället musikskolans yngre elever, i körerna Singo, Nonstop och Festis, som kommer stå för sången.

Firandet kommer heller inte att genomföras i Vänersborgs kyrka utan i festsalen i hundraåriga Vänersborgs museum.

ANNONS

Coronaanpassad verksamhet

För att luciaframträdandet ska vara så säkert som möjligt ur smittspridningssynpunkt har en hel del justerats. Konserten är förinspelad tidigare i veckan för att deltagarna lättare ska kunna hålla distans till varandra. Det är också viktigt att påpeka att barnen och ungdomarna har träffats under hela hösten

– Vi har haft igång verksamheten för barn och ungdomar under 15 år hela hösten efter beslut från Vänersborgs kommun och vi har jobbat coronasäkert hela tiden. Vi har bland annat gått igenom all ventilation i våra lokaler, vädrat och tvättat händer inför varje lektion, säger Inger Nordström, enhetschef för musikskolan i Vänersborg.

Inger Nordström berättar också att barn, ungdomar samt lärare med minsta sjukdomssymptom inte får vara i skolan eller i musikskolans verksamhet. Om man har en coronasjuk anhörig hemma måste man vara hemma.

Varför vill ni sända er luciakonsert med TTELA?

– Vi brukar ha ordentlig aktivitet vid den här tiden på året med luciatåg och julkonserter, bland annat i Frändefors, Vänersborg och i Fyrkanten i Vargön. Men det har varit tomt. Körerna har övat in en repertoar och detta är ett ypperligt tillfälle att få visa upp det i dessa tider. Det känns fint att kunna bjuda på det från vår sida, säger Inger Nordström.

ANNONS

På lördag kommer musikskolan även själva livesända med alla orkestrar i verksamheten. Orkester för orkester ska spela under dagen och framträdandena går att se på musikskolans Facebook. Körerna skulle ha gjort på samma sätt med luciakonserten om de inte sänt tillsammans med TTELA.

Miranda Molin var Lucia i kören Festis.
Miranda Molin var Lucia i kören Festis. Bild: Jonas Myrholm
ANNONS