SVT-programmet En helg med Luffar-Lasse – en tittarsuccé

Rapport, Svenska Nyheter eller 14 timmars slow-tv av en katts liv? Frågar du tittarna var valet lätt. Helgens Luffar-Lasse-program blev en riktig tittarsuccé, och kanske har kändiskatten inte gjort sitt sista besök i TV-rutan.
– Luffar-Lasse blev ett litet ljus i mörkret i den stressade värld vi lever i, säger programledaren Markus Granseth.

ANNONS
|

Luffar-Lasses program ”En helg med Luffar-Lasse” toppade i helgen SVT Plays lista av de populäraste programmen. Under måndagen ligger kattens 14 timmar långa program fortsatt kvar i topp.

– Det gick otroligt bra och sändningen togs verkligen emot med öppna armar. konstaterar Markus Granseth som under helgen programledde sändningen.

Men han konstaterar också att han är ganska sliten efter helgen.

– Jag är jättetrött. Jag känner mig lite sådär groggy. Sju timmar direktsänd tv i två dagar är ganska mastigt.

Kändisar och experter i programmet

Programmet ”En helg med Luffar-Lasse”, som hade premiär under lördagen, är ett program i slow-tv-format. Allt material filmades i april i år av ett kamerateam. Även Luffar-Lasse själv har agerat kameraman – runt halsen har han haft en kamera som fångat unika bilder från sina promenader i området kring Björndalen.

ANNONS

Förutom programledaren Markus Granseth, gästades programmet av flera kändisar och experter.

– Nassim Al Fakir berättade en helt crazy veterinärhistoria, Per Andersson berättade om hundskräck, Chris Härenstam kom in med sin kommentatorserfarenhet och Ellen Hammarström kom in med sin ungdomlighet. Det var många olika som alla bidrog på olika sätt, säger Markus Granseth.

Tittarna bidrog också med sitt.

– Vi hade olika omröstningar, en chatt, och via appen kunde man skicka in egna bilder och annat skoj. Jag tror vi hade över 30 000 inskick. Det fanns mycket man skulle jonglera med, samtidigt som Lasse skulle stå i fokus, säger Markus Granseth.

”Mest crazy sändning jag gjort”

Under de långa sändningarna hittade Luffar-Lasse på en hel del. Tittarna fick inte bara hänga med på skogsutflykter och se när Lasse fick kel och gos av förbigående på gatan. De fick även se dramatiska spurtar över Vänersborgsvägen, flörtig stämning mellan grannkatterna och jaktäventyr.

– Detta var den mest crazy sändning jag gjort i hela mitt liv. Jag minns framför allt ögonblicket när Lasse springer framför bussen över vägen. Men även när han balanserade på träden i skogen. Det finns godbitar helt klart – men jag tyckte det var så spännande att få vara med när han bara är också. Det finns något meditativt i det.

ANNONS

Läs mer: Här är 5 höjdpunkter från Luffar-Lasses program i SVT

Till mångas förvåning och kanske till vissas besvikelse, blev det däremot ingen tur till Överby för Luffar-Lasse.

– Vi hade det i beräkningarna när vi spelade in, att han kanske skulle gå dit. Men vi förväntade oss inget. Det var ju Lasse själv som bestämde. Jag tror det har med att göra att vi spelade in detta i april, han verkar inte gå dit så ofta på våren, säger Markus Granseth.

Markus Granseth tror inte att människor känner sig mätta på Luffar-Lasse nu. Snarare tvärtom.

– Communityn kommer nog aldrig bli mätta, haha. Men jag tror även att många uppskattar den här typen av tv. Vi stressar så mycket idag. Inte bara till jobbet och hemmet utan även innehållsmässigt. Allt ska gå fort. Jag tror många uppskattar att se ett program där allt får ta tid och där det faktiskt finns utrymme. Luffar-Lasse blev ett litet ljus i mörkret i den stressade värld vi lever i på något sätt.

Kan det bli ännu ett program om Luffar-Lasse?

– Vem vet? Jag hoppas verkligen det, det vore väl jättekul. SVT verkar vara väldigt glada och nöjda. Och man får komma ihåg att det är en kändiskatt som faktiskt nu toppar listan över allt annat som finns på SVT Play, säger Markus Granseth.

ANNONS

Du som har stenkoll på Lasse nu och följt honom timme för timme, vad tror du han gör just nu?

– Jag tror att han är ute i skogen faktiskt. Fast nej, klockan är 14.22, han har nog kommit lite längre. Han är nog borta på ängen eller vid kolonilotterna. Han står säkert och funderar på om han ska gå hela vägen till Överby eller låta bli, säger Markus Granseth och skrattar.

ANNONS