Saabs konkursförvaltares arvode: 367 miljoner

Konkursförvaltarna har hittills fått ut 367 miljoner kronor i arvode för sitt arbete med Saabs konkurs. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

ANNONS
|

Sveriges Radio Ekot har tagit del av uppgifter från Kronofogden, som visar att 367 miljoner kronor, inklusive moms, hittills ska ha betalats ut till Saab Automobiles konkursförvaltare och deras advokatbyråer. Detta för deras arbete med den tio år gamla konkursen.

Konkursförvaltarnas timpenning går upp till 4 500 kronor, men den genomsnittliga timersättningen till de som jobbat med konkursen låg på 3 247 kronor vid den senaste förskottsutbetalningen.

I en redogörelse som skickats in till Vänersborgs tingsrätt ska förvaltarna ha uppgett att konkursen är osedvanligt tids- och arbetskrävande, men planen är att den ska kunna avslutas innan årsskiftet.

ANNONS

Summan irriterar

Men summan för arvodet irriterar vissa leverantörer som förlorade pengar när Saab gick i konkurs, enligt Ekot.

– Det är klart att det svider och det har varit många förbannade kommentarer genom åren kring arvodena. Det är närmare 40 miljoner kronor om året som de plockat ut från pengar som egentligen skulle ha gått tillbaka till leverantörerna, säger Fredrik Sidahl, vd på branschorganisationen FKG, till Ekot.

Sidahl kan inte avgöra om storleken på arvodet är korrekt, men säger till Ekot att irritationen beror på att det rör pengar som kunde ha gått till leverantörer istället för till förvaltarnas arvode. Han välkomnar att konkursen ska bli klar.

– Det ska bli skönt att stoppa ner allt i en låda och ställa långt bort i en mörk vrå på vinden. Sedan bara glömma bort alltihopa, säger han till Ekot.

”Gediget jobb”

Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Karlstads universitet, är lite förvånad över att konkursen redan är på väg mot ett avslut.

– En konkurs är ju en handläggning som kan ta lång tid. Det är många borgenärer i det här fallet. Det har också varit många rättsprocesser och tvister. Att det har tagit tid är inte konstigt tycker jag. Det är en väldigt stor konkurs och det är många som berörs, säger hon till Ekot.

ANNONS

Professorn menar att arvodet till konkursförvaltarna är rimligt.

– Det är naturligtvis mycket pengar, men konkursförvaltarna har gjort ett gediget jobb här. Det är en timtaxa så jag kan inte säga annat än att konkursförvaltarna måste få betalt för allt sitt arbete. Men det är klart att det är ett högt belopp, säger hon till Ekot.

ANNONS