På offensiv mot våldet


– Jag tänker göra skillnad. Regeringens samordnare Carin Götblad har en bestämd uppfattning om hur våld i nära relationer ska minska.

ANNONS
|

Det som förr kallades lägenhetsbråk och betraktades som interna familjeangelägenheter ses i dag som ett allvarligt samhällsproblem. Varje år blir 17 kvinnor i Sverige dödade av sina män. Och mörkertalet är stort när det gäller misshandel av partner, hedersrelaterat våld och barnmisshandel.

– Våld i nära relationer är vårt mest akuta samhällsproblem. Nu följer vi handlingsplanen mot våld med en nationell samordnare, sa dåvarande jämställdhetsminister Nyamko Sabuni 
i maj när regeringen presenterade den tvååriga satsningen.

Trollhättan inspirerar

Carin Götblad, före detta länspolismästare i Stockholm, besökte Troll­hättan under onsdagen då kommunens politiker och tjänstemän behandlade ämnet under en heldag. Hon har uppdraget att hitta de bästa metoderna och att underlätta samverkan mellan myndigheter för att effektivisera arbetet mot våld i nära relationer.

ANNONS

Och i Trollhättan hittar hon inspiration i det arbetet.

– Här ser jag ett brett anslag, problemet tacklas från många olika håll och det tror jag är nödvändigt. Det krävs olika perspektiv för att nå framgång. Och dessutom måste man lyssna på de som berörs, även om de inte är särskilt politiskt korrekta, menar hon.

Carin Götblad ser två områden där åtgärder kan få snabba resultat. Dels en ändrad sekretesslagstiftning som ger myndigheter möjligheter att samordna hjälpinsatserna, och dels byggande av plattformar à la Trollhättan.

Mörkertalen minskar

– Vi har jobbat i 30 år med problemen och har byggt en struktur och organisation som fungerar som plattform för jobbet, säger kommunalrådet Monica Hanson (S).

En plattform som också har skapat samsyn mellan politiker och tjänstemän.

Gerd Holmgren är chef för enheten mot våld i nära relationer. Enheten har upptagningsområde Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet och antalet anmälningar ökar.

– Vi ser ökningen mest som ett tecken på att fler och fler anmäler. Ju fler som anmäler ju mindre blir mörkertalen. Och vi tror 
att de drabbade numera vet vart de kan vända sig.

Under 2012 hade enheten 61 kvinnor och 72 barn 
i skyddat boende. 300 
kvinnor i samtal och 130 barn som utsatts för våld, sexuella övergrepp eller hedersrelaterat våld.

ANNONS
ANNONS