Magnus Frykner hade rensat garaget på gamla elprodukter, sladdar och virke som blivit över och passade på att utnyttja Returens nya sorteringshall, som han tyckte funkade bra.
Magnus Frykner hade rensat garaget på gamla elprodukter, sladdar och virke som blivit över och passade på att utnyttja Returens nya sorteringshall, som han tyckte funkade bra.

Ny sorteringshall på Returen


– Nu är det enklare att sortera farligt avfall och elektronikskrot. Och sådant som kan återanvändas. Det säger Bengt Peterson, Trollhättans renhållningschef. På fredagen öppnades Returens nya sorteringshall på Håjum officiellt.

ANNONS
|

Redan förra veckan smygöppnades hallen och det är fortfarande några småsaker som ska fixas till innan den är helt klar.

– Det saknas några skyltar, men sådant får komma i efterhand, säger Bengt Peterson.

Den nya hallen är rymlig med två körfiler på var sida.

– I den gamla byggnaden där vi tog emot farligt avfall var det trångt. Då tänkte vi att vi bygger en hall där man kan kör in och kan sortera sitt farliga avfall och elektronikskrot i lugn och ro.

Förhoppningen är att få in mer än hittills av sådant skräp som räknas som farligt, som till exempel lågenergilampor, batterier och uttjänt elektronik.

ANNONS

– Det är alltid bra att sortera sitt avfall, men det farliga är viktigast av allt. Det får inte komma med till förbränning.

I den andan har man också startat vad man kallar en Farligt avfall-bil. De två kommande veckorna kommer bilen att åka runt till utvalda återvinningsstationer.

– Vi kör detta två gånger om året, höst och vår. Så kan även de som inte har bil och kan köra till Returen komma och lämna sitt farliga avfall. Vi annonserar tidtabellen i TTELA.

Dessutom samarbetar renhållningen med flera större livsmedelsaffärer som har fått särskilda skåp där man kan lämna farligt skräp.

– Ingen ska kunna skylla på att det är svårt att bli av med farligt avfall.

Den nya hallen på Håjum är emellertid inte bara för farligt avfall. Här går det också att lämna grejer som kan återanvändas, som möbler, gräsklippare och cyklar.

– Naturvårdsverket är på alla kommuner om att öka insamlingen av sådant som går att återanvända, så här ligger vi helt rätt i tiden, säger Bengt Peterson.

ANNONS