Matbanken ser till att behövande får mat

Här är banken där maten är hårdvaluta och det frivilliga arbetet guld värt. Verdandis Matbank ser till att maten används i stället för att hamna bland soporna.

ANNONS
|

Enkelt uttryckt är Matbanken en kanal där överbliven, men fullt ätbar, mat från affärer och restauranger forslas till de som behöver den men inte har råd att köpa. Maten kan bli ingredienser i soppkökets grytor, packas i matkassar till behövande familjer, stötta upp på Hedeängs akutboende eller bli till en extra macka på Tulpangården.

Lokalerna där Matbanken har flyttat in tillhörde förut ett restaurang- och cateringföretag. Ett stort kök, ordentligt med lagerutrymme, stort frysrum och flera mindre frysar gör det lättare att driva verksamheten rationellt.

Och verksamheten har växt sedan starten i våras.

– Nu har vi avtal med fem stora aktörer i matbranschen, de ringer och vi hämtar när de har mat de inte kan använda eller sälja. Och ska det bli soppa eller gryta så spelar det ingen roll om tomaterna är lite mjuka, menar Verdandis Rasken Andreasson.

ANNONS

I går gjorde Bibbi Nordström ärtsoppan. 25 liter puttrade på spisen, hela lökar, rejält med riktigt fläsk och en doft som inget annat. Soppan var på väg till soppköket på Drottningtorget och de hungriga som brukar samlas strax innan lunchtid.

Bibbi har varit engagerad i Verdandi i några år och håller i Matbanken. Hon blev utförsäkrad för ett antal år sedan och levde på socialbidrag innan möjligheten till praktik hos Verdandi dök upp. Numera är hon lönebidragsanställd och lägger ner mycket tid och ännu mer hjärta både i soppköket och i Matbanken.

– Här är det minsann inga halvfabrikat, vi gör maten från grunden. Just nu lagar vi till soppköket på tisdagar och torsdagar, men i januari planerar vi att börja med frukost och lunch vissa dagar också, berättar Bibbi.

Och lokalerna håller på att handikappanpassas, i början på nästa år kommer alla de 45 sittplatserna att vara tillgängliga för alla.

ANNONS