Luften är sommarens kraft

På Innovatum har sommarens dragplåster varit luften. Lånad från Luleå, berättar den om kraften man lätt glömmer. Men linbanan, dominot och legot lockar minst lika mycket.

ANNONS
|

Nora och Allan Belfrage och Alfred Svensson kollade lite snabbt på alla maskiner inne i den stora öppna salen på Innovatums science center i Trollhättan. Men så fick de syn på de stora dominobrickorna och la den mer avancerade tekniken på hyllan för en bra stund. Att bygga är alltid en favorit. Det kvittar vad för spektakulära saker som hittas på. Legostationen, som varit på plats i ett år är fortfarande den mest välbesökta stationen. Där programmerar man sin egen legofigur så att den kan röra på sig.

– På den stationen är det alltid personal med och visar, men annars försöker i alla fall jag hålla mig på avstånd så att man får prova och leka själv, säger Marcus Blidsell, utställningsvärd på Innovatums science center.

ANNONS

Utställningen som är ny för sommaren kretsar kring luft. Den heter Air och är inhyrd från Teknikens hus i Luleå och står hela sommaren. I den får man känna på luftens kraft, dess självklara förmåga att få saker att lyfta från marken, men också att få saker att låta. Maria Kaniuk, från Vänersborg är på Innovatum till sammans med sina tre barnbarn varav den äldsta är där för tredje gången. Teddi Kaniuk hoppar till när roboten Airland reser sig med hjälp av ett par luftkuddar för att hälsa. Det är först om ett par timmar familjen kan bestämma sig för sina favoriter.

– Vi ska gå dubbla rundor innan vi säger något, säger Maria Kaniuk.

I anslutning till Air-utställningen har man i sommar även kunnat pyssla och bygga egna små airzookas och raketer som använder sig av luftens kraft. Marcus Blidsell berättar att mest populärt av allt på Air-utställningen är svävaren. Den laddas med luft från en kompressor som bränsle och trycks sedan upp en liten, liten bit över golvet och kan röra sig. Det är många som lockas eftersom den går att åka på, men är inte lika fartfylld som många tror. När Wilmer Berglund Gunnarsson ska prova svävaren håller hans pappa i. Det visade sig vara överflödigt, men så går den också bara på luft.

ANNONS

Sommaren har varit fartfylld och som vanligt full av turister. Det har varit en stril ström till linbanan som över 3 000 personer åkt, bara i sommar.

Förutom allt man kan pröva inne på Science center har det spelats teater inne i Smedjan. Pjäsen handlar om människor som jobbade på NOHAB, den gamla ångloksfabriken som låg på området där Innovatum ligger i dag. Den spelades redan förra året och sätter fingret på hur annorlunda allt var för arbetare förr. Då var det råstyrka och släktskap som räknades.

ANNONS