Anställda inom kommuner och landsting har fått ett nytt löneavtal.
Anställda inom kommuner och landsting har fått ett nytt löneavtal.

Löneavtal med visioner

Ett nytt löneavtal för 165 000 anställda i kommuner och landsting blev klart under gårdagen. – Jag ett längre avtal än tidigare är bra då vi bara haft ettåriga avtal under några år, säger Åsa Dahlqvist, ordförande för 550 medlemmar i Vision som arbetar i Trollhättans stad.

ANNONS
|

Tjänstemannafacken Vision och Akademikerförbundet SSR skrev på ett fyraårigt löneavtal med Sveriges Kommuner och Landsting under onsdagen.

Avtalet ger lägst 2,6 procent i lönepåslag i snitt första året och lägst 2,2 procent andra året. För det tredje och fjärde året finns inga nivåer angivna.

– Siffrorna är vad jag förväntade mig att de skulle vara. Det är lite högre är det privata för år ett men det är för att komma till rätta med skillnaden mellan män och kvinnor, säger Åsa Dahlqvist.

Lokalt arbete

Att det blev ett fyraårigt avtal var längre än vad hon trott men ser det väldigt positivt. – Nu har vi helt andra förutsättningar än tidigare år med ettårsavtal. Det finns inga siffror för år tre och fyra men det ska styras lokalt.

ANNONS

Det ställer högre krav på de lokala fackklubbarna men även på arbetsgivarna. – Det gäller för arbetsgivarna att kunna rekrytera men även behålla sin personal. Inom vissa yrkesgrupper, främst akademiker och chefer, är det redan i dag svårt att rekrytera.

För att underlätta framtida förhandlingar ska det även ske partgemensamma utbildningsinsatser med arbetsgivare och fackrepresentanter. Sedan tidigare har individuell lönesättning tillämpats under många år men inom vissa yrkesgrupper finns det en sammanpressad lönebild.

Löneskillnader

– Avtalet är starkt så långt jag kan se. Det är bra att man jobbar med strukturella löneskillnader. säger Åsa Dahlqvist.

Det lokala arbetet är redan igång i såväl Trollhättan som Vänersborg.

– Förhandlingarna har redan inletts, det fanns ingen anledning att vänta på det centrala avtalet. I bästa fall kan våra medlemmar få sin retroaktiva lön till sommaren, säger Åsa Dahlqvist.

Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision, är även hon nöjd med det nya avtalet och hoppas att det ska leda till större lönespridning bland medlemmarna.

– Vi har stora grupper som har kraftigt sammanpressad lönebild, där löneutvecklingen under ett arbetsliv blir försumbar. Vi har under en lång räcka år försökt öka lönespridningen. Det här är ett problem för till exempel socialsekreterare, medicinska sekreterare och tandsköterskor, säger Strandhäll till TT.

ANNONS
ANNONS