Kraftig brand i industribyggnad i Trollhättan

En kraftig batteribrand bröt under söndagsmorgonen ut på återvinningsföretaget IQR Properties lokaler på Stallbackavägen i Trollhättan – för andra gången i år. I samband med branden utfärdades ett VMA.
Efter ett halvt dygn lyckades räddningstjänsten få kontroll på branden och faran bedömdes vara över. Däremot finns fortsatt en risk för att branden blossar upp igen.
– Börjar det brinna igen kan det hända att vi går ut med ett nytt VMA, sa Johan Bäckström, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, på söndagen.

ANNONS

Under morgonen och förmiddagen på söndagen bolmade kraftig rök från Stallbacka industriområde. Både räddningstjänst, polis och ambulans bar gasmasker då röken kunde vara giftig.

Larmet om branden nådde SOS Alarm klockan 05.25 på söndagsmorgonen. När första styrkan var på plats några minuter senare var det en fullt utvecklad brand

– Rapporten vi fått in från det yttre befälet på plats säger att det är ett fat med batterier, sa André Nielsen, teamledare på SOS Alarm, initialt.

Ett stort område spärrades av. På platsen hördes explosioner från branden, till och från, under flera timmar.

Omfattande räddningsinsats

Den kraftiga branden ska ha uppstått i en tältbyggnad intill den stora byggnaden.

ANNONS

– Just nu så brinner det för fullt. Vi är på plats med mycket resurser, men vi har ingen kontroll på branden. Det har utvecklat sig så att det är mycket explosioner på platsen. Vi vet inte varför, sa Peter Gustafsson, vakthavande befäl på räddningstjänsten, på morgonen.

Räddningstjänsten var under dagen på plats med styrkor från Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla. De började att gjuta området med vatten, så att elden inte skulle sprida sig till intilliggande byggnader.

– Vi kan inte släcka den initiala branden utan kommer att låta det brinna ut under så kontrollerade former som det går. Vi har bra med personalresurser på plats, det är egentligen att hitta bästa taktiska valet att hantera det här som vi jobbar med nu, sa Peter Gustafsson vid 9-tiden.

Se videon från platsen – och hör smällarna

På söndagseftermiddagen meddelade räddningstjänsten att de, åtminstone för stunden, hade branden under kontroll.

– Vi är i ett mycket bättre läge. Vi har ingen brand med lågor och inte så mycket rökutveckling. För tillfället är det under kontroll, men förloppet kan ändras hastigt.

Problemet senare har handlat om att oljefat, där de återvunna batterierna förvaras, är uppvärmda av branden och risken är stor att det börjar brinna igen på grund av värmen. Räddningstjänsten har därför på eftermiddagen och under kvällen försökt kyla ner faten med vatten.

ANNONS

– Om batterierna börjar brinna kan de få rusning och det blir svårt att släcka, de genererar väldigt mycket värme. Det handlar om att få den processen att avstanna eller inte få fart alls, sa Peter Gustafsson.

Se pressträffen med räddningstjänsten, NU-sjukvården, IQR Properties och Trollhättans stad:

Tidigt under söndagsmorgonen utfärdades ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Alla som befann sig i närheten av området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Strax före klockan 9 utfärdades ännu ett VMA, då röken bedömdes kunna påverka Överby köpcentrum.

Även om röken har mattats av under eftermiddagen låg VMA:et kvar länge under dagen. Men klockan 17.00 meddelade räddningsledaren att faran var över och man hävde varningen samt de restriktionerna som funnits.

– Vi har tagit bort VMA:et, men det finns fortfarande en risk för en så kallad termisk rusning i tunnorna. Den risken är inte borta än. Börjar det brinna igen kan det hända att vi går ut med ett nytt VMA, sa Johan Bäckström, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Hur länge kommer insatsen att hålla på?

– Nu är det ingen rökutveckling och det var därför vi tog bort varningen. Men vi kommer att behöva vara på plats hela natten med en styrka på ungefär sju man.

ANNONS

Det bekräftas vid 04-tiden av Tero Paakki, räddningstjänstens vakthavande befäl under natten mot måndag. Läget var vid den tiden oförändrat.

– Det är inga bekymmer, vi är där med en styrka och jag har inte hört något från platsen, säger han.

Lugnt under natten

Klockan 7 på måndagen är räddningstjänsten fortsatt kvar på platsen. Det finns avspärrningar in mot anläggningen, men de andra har tagits bort.

– Vi har personal på plats fram till klockan 8. Då kommer vi ha en överläggning för att se hur det fortsatta arbetet kommer att gå, säger Andreas Elfström, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Han säger också att det varit lugnt på platsen under natten.

Finns det risk att branden blossar upp igen?

– Ja, det gör det annars hade vi inte varit där, säger Andreas Elfström.

Sjukvården informerad

Näl har informerats om situationen och har vidtagit försiktighetsåtgärder i form av att ventilationen har stängts av. Enligt sjukhusdirektör Björn Järbur ska sjukhuset inte ha påverkats i övrigt.

Polis har varit på plats för att bistå räddningstjänsten och hålla allmänheten borta. Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet. Samtidigt måste de för tillfället, invänta att branden är helt släckt innan de kan börja genomföra tekniskt arbete på platsen för förundersökningen.

ANNONS

– Räddningstjänsten har sagt att det här kommer att ta lång tid att släcka. Vi har kontaktat ägare och ska se om vi kan prata med dem.

Se videon från Stallbacka

Fanns inget automatlarm i brandhärjade lokalen

Under söndagskvällen rapporterar P4 Väst att det inte ska ha funnits något automatlarm installerat i den del av lokalen där söndagens kraftiga brand tog fart. Larmet om batteribranden ska ha inkommit till räddningstjänsten genom en inringare.

– Företaget har automatlarm men det kanske inte är heltäckande för alla processer och byggnader som man har i verksamheten, säger Benny Gustavsson, vakthavande räddningschef till radiokanalen.

Thomas Karlström, vd för IQR, förklarar till P4 Väst att de planerade att utöka sitt larm de närmsta veckorna.

ANNONS