Katten Luffar-Lasses bössa i årets Musikhjälpen är igång

Trollhättekatten Luffar-Lasse blev nationell kändis i förra årets Musikhjälpen. Med sin insamlingsbössa drog han in närmare två miljoner kronor – i år siktar initiativtagaren högre.
– Vi satsar på tre miljoner, säger Patrik Starborg.

ANNONS
|

Han är en röd katt med fasta rutiner. Varje dag går Luffar-Lasse tre kilometer till Överby, där han har ett eget hus utanför Eko. Han har också fått en alldeles egen rondell på köpcentrumet, där han står som staty.

Luffar-Lasse blev rikskänd efter att han dragit in nära två miljoner i förra årets Musikhjälpen. I dag har den högt älskade Trollhättekatten över 80 000 följare på Facebook.

Patrik Starborg är initiativtagaren till Luffar-Lasses insamlingsbössa i Musikhjälpen.
Patrik Starborg är initiativtagaren till Luffar-Lasses insamlingsbössa i Musikhjälpen. Bild: Privat

Initiativtagaren till insamlingsbössan, Patrik Starborg, som bor i Stockholm, har redan dragit igång bössan i årets Musikhjälpen – och pengarna rullar in.

– Jag tycker det är väldigt, väldigt kul. Det finns inga ord egentligen, men Lasse betyder mycket för folk, säger han.

ANNONS

Insamlingsbössan till Musikhjälpen redan igång

Ifjol startade Patrik Starborg insamlingsbössan i Luffar-Lasses namn fem dagar innan Musikhjälpen var slut. Nu är den redan igång, flera månader innan programmet startar.

– Vi satsar på tre miljoner i år, jag tror stenhårt på att det går, säger Patrik Starborg.

Var Musikhjälpens glasbur kommer att placeras 2024 är fortfarande hemligt, men 9–15 december drar det igång. I början av oktober presenteras årets tema, förra årets tema var ”Ingen ska behöva dö av hunger”. Och vilka som blir årets programledare avslöjas i november.

– Jag hoppas verkligen att Trollhättan får Musikhjälpen för det är de värda efter att Luffar-Lasse slog rekord genom alla år i Musikhjälpen med två miljoner kronor, säger Patrik Starborg.

Hoppas på Trollhättan – och tre miljoner

Lasses matte Elin Karlsson är van med allt ståhej kring familjens husdjur och tycker att det ska bli roligt med Musikhjälpen i år igen.

Luffar-Lasse hemma i Björndalen med matte Elin Karlsson.
Luffar-Lasse hemma i Björndalen med matte Elin Karlsson. Bild: Karin Engqvist

– Kan man använda hans kändisskap till något bra, så ser jag inga problem med det. Vi får väl se om det blir Trollhättan, säger hon.

Tror du Patrik får rätt om tre miljoner i bössan?

– Inte omöjligt, det hade varit superhäftigt att se, säger Elin Karlsson.

Efter förra årets succé med Luffar-Lasses insamlingsbössa och uppmärksamheten som den röda egensinniga katten fick – och Patrik Starborg – gick det ut över initiativtagarens förhållande.

ANNONS

– Min flickvän sa till mig ”nu orkar jag inte höra mer om Luffar-Lasse”. Men vi är fortfarande ihop och ska gifta oss i januari, säger Patrik och fortsätter:

– Luffar-Lasse får bära fram ringarna, säger han och skrattar.

Pengarna rullar in – 10 000 kronor

Efter första insamlingsdagen och när den här texten skrivs har summan i Luffar-Lasses bössa i Musikhjälpen nått 10 000 kronor.

– Jag har gjort mycket kul i mitt liv, men det här är det roligaste och finaste jag gjort, säger Patrik Starborg.

Det här är Musikhjälpen

En decembervecka om året engagerar Musikhjälpen hela Sverige i kampen mot en mänsklig katastrof. Tre kända programledare blir inlåsta i en glasbur på ett torg för att sända radio och tv dygnet runt i 144 timmar. Sveriges bästa artister, kända profiler och engagerade personer går ihop för att sprida kunskap, samla in pengar och stötta människor som kämpar för rätten till ett värdigt liv. Musikhjälpen görs av P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen sedan 2008.

ANNONS