Källarbrand i villa – rökdykare gick in

En källarbrand bröt under natten ut i en villa väster om Trollhättan. Räddningstjänsten lyckades begränsa spridningen till källaren och ingen person kom till skada. Polisen har skrivit en anmälan om mordbrand.
– Eftersom vi inte vet hur branden uppkommit är det brottsrubriceringen mordbrand som finns tillgänglig för att ge oss utrymme att utreda branden, säger Gittan Carlsson, jourutredningsbefäl vid polisen.

ANNONS
|

Strax efter midnatt nådde larmet blåljuspersonal. Väl på plats inledde räddningstjänsten rökdykning i källaren.

– Det brinner i källaren men det är oklart vad (som brinner). Boende på adressen har tömt en brandsläckare på det, vi har två styrkor på plats och har påbörjat rökdykning i källardelen, sade vakthavande befäl Jack Fågelqvist vid tiden för larmet.

Enligt honom tog de boende sig ur villan och polisen uppger att ingen person ska ha kommit till skada.

Insatsen avslutad klockan 04

Räddningstjänsten fick dock dröja sig kvar på platsen, då man befarade att branden spridit sig.

– Vi har slagit ner initialbranden men vi misstänker att vi kan ha spridning i innerväggar, mellanväggar och bjälklag. Vi försöker nu hindra spridning till bostadsdelen, sade Jack Fågelqvist drygt två timmar efter att räddningstjänsten anlänt till platsen.

ANNONS

Först vid klockan 04 kunde man avveckla sin insats.

– Vi har begränsat skadorna hyfsat till källaren. Sen är det klart att branden haft en viss påverkan på bostadsdelarna också, men huset står kvar, säger räddningstjänstens Simon Willner.

Polisen utreder mordbrand

Polisen har efter branden upprättat en anmälan om mordbrand.

– Eftersom vi inte vet hur branden uppkommit är det brottsrubriceringen mordbrand som finns tillgänglig för att ge oss utrymme att utreda branden, säger Gittan Carlsson, jourutredningsbefäl vid polisen.

Ingen står dock som misstänkt och det är inte känt om branden faktiskt var anlagd, men brottsrubriceringen tillåter polisen att starta en utredning.

– Tydligen har räddningstjänsten varit inne, släckt och sett att det finns flera brandhärdar utan känd orsak, sa Johan Josarp under natten, vakthavande befäl vid polisen.

På fredagsmorgonen berättar polisen även att en källardörr har stått olåst, vilket möjligtvis kan kopplas till brottsrubriceringen.

– En hypotes är väl troligtvis att någon har tagit sig in genom källardörren, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

Under fredagen kommer polisen att genomföra en teknisk undersökning.

ANNONS