Det är viktigt att ta reda på om ditt boende har höga halter av radon. Om så är fallet krävs sanering.
Det är viktigt att ta reda på om ditt boende har höga halter av radon. Om så är fallet krävs sanering.

Höga radonhalter i lägenheter

Radongashalter på mer än tre gånger högre än tillåtet. Det har hittats när radon i flerbostadshus kartläggs i Trollhättan. – Även hus som inte ligger på högriskmark för radon kan ha höga halter, säger Britt Mari Karlsson, miljöskyddsinspektör.

ANNONS
|

Lika säkert som att löven faller om hösten är att miljöförvaltningen i Trollhättan försöker nå ut till fastighetsägare med information om vikten av att mäta radongas för att hitta de hus som har höga halter.

Mätningarna kan bara göras under vinterhalvåret och med över 16 000 lägenheter och 10 000 villor i kommunen är det ett långtidsprojekt att nå ut till alla fastighetsägare.

30 ärenden

Hittills har radonet mätts i närmare 4 000 småhus och runt 800 lägenheter i flerfamiljshus. I 230 av småhusen och cirka 70 av lägenheterna har halterna överskridit det tillåtna.

Just nu driver stadens miljöförvaltning ärenden mot 30 fastighetsägare.

ANNONS

– I vissa fall har halterna legat långt över riktvärdet på 200 bequerel (Bq) per kubikmeter luft. I flerbostadshus är 670 Bq det högsta värde jag hittat, säger Britt Mari Karlsson.

Radon är en lurig gas. Den luktar inte och den syns inte. Men den kan vara dödlig. Myndigheterna räknar med att radon ligger bakom 450 dödsfall av lungcancer varje år i Sverige. Av dem är 50 stycken ickerökare.

– Det är viktigt att minska riskerna. Just nu prioriterar vi mätningar i flerfamiljshus, eftersom de som bor i dessa inte i lika stor grad kan åtgärda problemen själva som villaägarna kan, säger hon.

Vädra

Att hålla ventiler öppna för att vädra ut gasen är ett sätt att få ner halterna. Därför tycker Britt Mari Karlsson att den som bor i lägenhet med för hög radonhalt ska känna till situationen.

– Det ger dem möjlighet att ventilera ordentligt tills fastighetsägaren gjort åtgärder för att få ner halterna.

När höga halter upptäcks i ett flerbostadshus får fastighetsägaren i normalfallet ett till två år på sig att sänka nivåerna.

Bidrag

För några år sedan gick förvaltningen ut med information till dem vars villor ligger på mark där risken för radon är hög. Men även de som bor i så kallade lågriskområden gör klokt i att mäta radonet, anser Britt Mari Karlsson.

ANNONS

– Andra radonkällor är byggmaterial och från vattnet om man har egen brunn.

Ligger halten över 200 Bq kan villaägare ansöka hos länsstyrelsen om bidrag på upp till 15 000 kronor till åtgärder som får ner nivåerna.

Fotnot: I Vänersborg pågår samma radonkartläggning som i Trollhättan, men där saknas aktuella siffror på hur mycket som mätts hittills.

• 1 oktober startar mätsäsongen. En mätperiod är två till tre månader. Sista dag att starta en mätning är 1 mars.

• Sverige har som nationellt miljömål att alla bostäder ska ha radonvärden under 200 bequerel per kubikmeter luft år 2020.

• Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar ett gränsvärde på 100 bequerel (Bq) per kubikmeter luft. I Sverige har myndigheterna beslutat att låta gränsvärdet för bostäder ligga kvar på 200 Bq. Det anses samhällsekonomiskt för dyrt att kräva lägre halter även om det är hälsomässigt motiverat.

ANNONS