Här tappar Paul Åkerlund (S) humöret – mötet avbryts

Det hettade till i Trollhättans kommunfullmäktige under måndagen.
Socialdemokraten Paul Åkerlund tappade humöret rejält och ordföranden tvingades pausa mötet.
– Jag blev lite överrumplad, säger Angelica Lundgren Bielinski (M).

ANNONS
|

På måndagen samlades Trollhättans politiker i stadshusets kommunfullmäktigesal för det månatliga fullmäktigemötet. På agendan stod att klubba igenom Trollhättans kommunala bostadsbolag Eidars försäljning av cirka 250 lägenheter till Willhem, något som TTELA har rapporterat om tidigare.

Socialdemokraterna ställde sig dock emot förslaget och ville skicka det på återremiss.

– Vi anser inte att det är tillräckligt utrett kring alternativa vägar till att kapitalisera AB Eidar, sa Paul Åkerlund (S) under sammanträdet.

Paul Åkerlund: ”Ett jävla liv”

Tre timmar in mötet hettar det till rejält och slutar att handla om Eidars försäljning. Det är när Lasse Henriksen (SD) säger att Socialdemokraterna har okunskap i ämnet som Paul Åkerlund (S) blir upprörd och gör något som väcker reaktioner.

ANNONS

Han går fram till ordföranden Angelica Lundgren Bielinski (M), pekar med pekfingret mot henne och säger något som knappt hörs i mikrofonen. De ord som tagits upp i inspelningen är ”ett jävla liv”.

Några sekunder senare ber Angelica Lundgren Bielinski om fem minuters paus och reser sig upp. Därefter återupptas mötet – och då ber Jennie Bergius (M) om ordet.

– Är det på sin plats att man faktiskt ber om ursäkt för när man utsätter någon i presidiet, särskilt en kvinna, för ett hot när stunden är het och omdömet inte är med, säger Jennie Bergius (M) och tillägger:

– Tyvärr hörde jag vad som sades och det är säkert många med mig som undrar hur före detta kommunstyrelsens ordförande kan uttrycka sig så.

Ord står mot ord

Vad som egentligen sades är dock oklart. När TTELA frågar de inblandade vad som hände står ord mot ord.

– Han stod över henne och lät henne veta att skulle hon inte göra återremiss skulle det bli hus i helvete, säger Jennie Bergius.

Paul Åkerlund menar å sin sida att han sa ifrån angående tonen mot honom och hans parti som pågått.

– Jag sa väl något i stil med att ”det blir ett jävla liv om du inte tar tag i det här”, säger han.

ANNONS

Hade inte hänt om hon var man

Angelica Lundgren Bielinski vill inte gå närmare inpå vad som sades. Hon har hunnit landa i vad som hände, men berättar att hon blev överrumplad av det Paul Åkerlund sa.

– Det hade antagligen inte hänt om jag var man. Det händer saker då och då som i och med att jag är yngre och kvinna inte hade hänt om jag var man och äldre, säger hon.

Vidare berättar hon att hon i bland känner sig som ”en fröken” när hon tvingas tillrättavisa ledamöter som inte håller god ton. Måndagens händelse har hon dock lämnat bakom sig.

– Jag vet att vissa upplevde det som att han hotade mig. Det var inget hot mot mig utan att det måste hända någonting här. Det känns lugnt och jag pratade med Paul redan i går, säger Angelica Lundgren Bielinski.

Paul Åkerlund: Påhopp – fick nog

Under mötet på måndagen ställde sig Paul Åkerlund, på uppmaning av Jennie Bergius, sig återigen i talarstolen under mötet och sa att han inte uttryckt något hot mot ordföranden utan att han är trött på att både han personligen och hans parti hånas.

– Situationen var ju bara den så att jag efter otaliga påhopp fick nog. Jag tycker att vi måste kunna markera att man ska ha en anständig ton, säger han på tisdagen.

ANNONS

Han tycker själv att han hanterade situationen bra, trots att det uppfattades hotfullt av åtminstone Jennie Bergius.

– Jag var inte hotfull på det sättet, man måste kunna säga till, säger han.

Jennie Bergius menar dock att sättet han uttryckte sig och betedde sig på var ”ett ofräscht sätt att utöva sin makt på”.

Hon menar att kvinnliga politikerna i fullmäktige oftare blir utsatta för personangrepp och härskartekniker än männen.

– Det här är ett symtom på att det 100 år efter att kvinnor fått rösträtt fortfarande i många sammanhang sitter kvinnor som blir betraktade som någon som kommit in på ett undantag.

ANNONS