Fackförbundet Transport varslar om taxi-strejk.
Fackförbundet Transport varslar om taxi-strejk.

Fackförbundet Transport varslar om taxi-strejk

Fackförbundet Transport varslar om strejk och blockad sedan förhandlingarna med Biltrafikens Arbetsgivareförbund strandat. I Trollhättan berörs två bussar som kör skolskjuts och färdtjänst.

ANNONS
|

Enligt ett pressmeddelande från Svenska Transportarbetareförbundet har parterna inte kunnat mötas i frågor kring högre löner, fördelningen av löneutrymmet utifrån erfarenhet samt hur garantilönen ska räknas upp.

– Taxibranschen har stora problem med att rekrytera och behålla personal, det är vi och arbetsgivarna överens om. För att få fler till yrket och som stannar kvar måste vi ha stabilare lönenivåer, där erfarenhet och kompetens premieras. Trots att arbetsgivarna delar taxibranschens problembild så säger de nej till alla nödvändiga lösningar, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande i Transport i pressmeddelandet.

Om parterna inte kommer överens före 25 augusti bryter en blockad ut samma dag och en strejk den 4 september.

ANNONS

Berör Trollhättan

Strejken berör totalt sex taxibolag på flera olika orter i Sverige. Där taxibolaget Sparlunds Buss och Taxi, som kör skolskjuts i Trollhättan, kommer delta.

Biltrafikens Arbetsgivarförbund menar att varslet är ”olyckligt” och att återhämtningsfasen efter pandemin nu riskerar att avstanna.

– Taxinäringen drabbades hårt av pandemin och det här varslet riskerar att försvåra branschens återhämtning. I förlängningen kan varslet leda till färre jobb och högre priser för taxitjänster, säger Annika Nordin, förhandlingschef på Biltrafikens Arbetsgivarförbund i ett pressmeddelande.

I Trollhättan har Sparlunds Buss & Taxi två bilar som kör runt. Det är ett handikappfordon som kör skolskjuts och färdtjänst, måndag–fredag varje vecka.

– Den första blockaden den 25 augusti kommer inte beröra så många. Då handlar det mest om att vår personal inte ska jobba över. Men den 4 september kan det bli värre. Då blir det mycket personal som inte arbetar, säger Frida Sparlund, vd för Sparlunds Buss & Taxi.

ANNONS