Miljönämnden vill att de företag som har bra miljöarbete betalar lägre avgift.
Miljönämnden vill att de företag som har bra miljöarbete betalar lägre avgift.

Bra miljöarbete ska löna sig

Miljönämnden vill ändra taxesystemet vid miljötillsyn så att de företag som har bra miljöarbete betalar lägre avgift.

ANNONS
|

Miljönämnden vill frångå dagens så kallade klassisk taxa, där alla företagare med likadan verksamhet betalar lika mycket oavsett hur mycket tillsyn som krävs.

I stället föreslår nämnden att en riskbaserad taxa införs. Då påverkas avgiften av vilken miljörisk det enskilda företaget utgör.

Det vill säga, timavgiften blir den samma för alla, men företag med bra miljöarbete kan minska antalet tillsynstimmar och på så sätt sänka sin avgift.

Byte av taxesystem är påhejat av länsstyrelsen som tycker att tillsynsarbetet i Trollhättan behöver utföras mer utifrån riskperspektiv.

För frisörer, hudterapeuter, tatuerare och andra verksamheter, som har hygien- eller undervisningslokaler där hälsoskyddstillsyn förekommer, vill miljönämnden införa årlig riskbaserad taxa.

ANNONS

Det skulle innebära en hög höjning för en grupp företagare som i dag inte är vana vid årlig tillsyn. Därför vill nämnden först höja nuvarande taxa och informera om förslaget. Den riskbaserade taxan skulle sedan införas från år 2015 för den här gruppen.

Miljönämnden föreslår även att timavgiften för miljö- och hälsoskyddstillsyn höjs från 750 kronor till 850 kronor. Nämnden var inte enig om höjningen, oppositionen reserverade sig mot beslutet och ansåg att 800 kronor räckte.

Om taxeförändringarna ska genomföras avgörs i kommunfullmäktige.

ANNONS