Fler och fler behöver det varma mål mat som Verdandi ställer upp med två gånger i veckan. Emelie Broo och Lena Lindhé, till vänster, delar ut mat, Lena Högblom brukar komma till torget för att äta en portion hemlagat och Rasken Andreasson håller ett vakande öga över verksamheten.
Fler och fler behöver det varma mål mat som Verdandi ställer upp med två gånger i veckan. Emelie Broo och Lena Lindhé, till vänster, delar ut mat, Lena Högblom brukar komma till torget för att äta en portion hemlagat och Rasken Andreasson håller ett vakande öga över verksamheten.

"Antalet besökare ökar varje år"


– Det är värst på måndagarna, då finns det ingenstans man kan gå och äta, Tony Johansson är en av stamkunderna hos Verdandis soppkök på Drottningtorget.

ANNONS
|

Ett julbord kan se ut nästan hur som helst. På Drottningtorget i Trollhättan består det av två byggskivor och en metallställning. Konstruktionen håller uppe ett gasolkök, en rejäl gryta med lappskojs, ett fat med bröd och en hög med porslinstallrikar.

Verdandis soppkök har varit igång i snart tre år och för varje år blir det fler och fler som kommer till torget för att få varm mat i magen. Vid lunchtid på tisdagar och torsdagar serverar ideella krafter maten som värmer och mättar. Mellan 30 och 50 besökare, lite beroende på vädret, brukar dyka upp när doften av hemlagat sprider sig över torget.

ANNONS

– Vi märker att antalet besökare ökar för varje år. Och det är inte bara missbrukare, många pensionärer har svårt att få pengarna att räcka till. Dessutom ser vi att behoven kryper ner i åldrarna, många som är i arbetsmarknadsåtgärder har inte många kronor att leva på, säger Rasken Andreasson på Verdandi, en av krafterna bakom satsningen.

Tony Johansson tillhör gruppen regelbundna besökare. Han är sjukpensionär efter en trafikolycka och har ett svårt missbruk bakom sig. Men nu har han gått igenom ett antal behandlingar och har hållit sig borta från de tyngre drogerna i sex, sju år.

– Jag brukar gå hit på tisdagar och torsdagar, på onsdagarna kan jag äta i församlingshemmet och på fredagarna hos Pingstkyrkan. Men måndagarna är svåra, berättar han.

Denna tisdag, en knapp vecka före jul, serveras lappskojs, en vitamin-spetsad kallops-variant, med nötkött, potatis, morötter, sås och kryddor. Inte direkt en av Tonys favoriter, han gillar pasta och köttfärssås bättre.

ANNONS