Dansk militär och dansk polis på plats i området kring Israels ambassad i Hellerup efter explosionen.
Dansk militär och dansk polis på plats i området kring Israels ambassad i Hellerup efter explosionen. Bild: Johan Nilsson/TT

Svenskar misstänks för terrorbrott i Köpenhamn

De två svenska tonåringar som häktats i Danmark för sprängningen vid Israels ambassad i Köpenhamn misstänks för terrorbrott, skriver Köpenhamnspolisen på X.

ANNONS

Männen, som är 16 och 19 år gamla, är misstänkta för att ha transporterat fem handgranater och för att ha kastat två av dem mot en takterrass i Hellerup norr om Köpenhamn, där Israels ambassad ligger.

Under lördagen utvidgades brottsmisstanken till att även innefatta brott mot terrorlagen.

"Utredningen av händelsen fortsätter i tätt samarbete med PET (danska Säpo)", skriver Köpenhamnspolisen på X.

TT har sökt Köpenhamnspolisen samt den svenska åklagaren Cecilia Holmberg som inte ger några ytterligare kommentarer i nuläget.

Skott även i Stockholm

Kvällen före avlossades skott mot Israels ambassad i Stockholm. Åklagaren Cecilia Holmbom har bekräftat att det finns en koppling mellan händelserna. I fredags var ingen person frihetsberövad för skjutningen mot ambassaden i Stockholm.

ANNONS

Enligt uppgifter till medier misstänker polisen att det är det numera splittrade nätverket Foxtrot, som leds av Rawa Majid, som står bakom dåden i Stockholm och Köpenhamn – på uppdrag av Iran.

Säpos operativa chef Fredrik Hallström uppgav i torsdags att en "objektiv hypotes" är att Iran kan ha varit inblandat i attackerna.

– Eftersom det liknar vad som skett vid tidigare tillfällen, det vill säga målval och modus operandi, sade han till TT.

Häktades i torsdag

Männen, som kommer från Stockholms län, häktades i Danmark i torsdags. Enligt danska TV2, som kartlagt deras bakgrund, är båda kända av polisen samt de sociala myndigheterna i Sverige – dock för mindre grova förseelser.

Den 6 augusti i år stoppades 19-åringen i en bil utanför en butik mitt i natten och åtalades senare för innehav av cannabis, olovlig körning och körning med narkotika i blodet.

16-åringen finns noterad i en dom för ringa stöld.

– Det är vår uppfattning att det finns medgärningsmän, men jag kan inte säga varför vi tror det, sade danske åklagaren Søren Harbo till TT efter häktningsförhandlingen i Köpenhamn.

Efter händelsen vid ambassaden i Stockholm har polisen stärkt närvaron vid judiska och israeliska objekt.

ANNONS