En kvinna i Kongo-Kinshasa med misstänkt mpox.
En kvinna i Kongo-Kinshasa med misstänkt mpox. Bild: Moses Sawasawa/AP/TT

Risk för mutation om mpox-virus inte stoppas

Nej, mpox riskerar inte bli en ny coronapandemi. I nuläget. Men med ökad smittspridning kommer en ökad risk för att viruset förändras.
– Vi måste få kontroll över utbrottet, säger Erik Sturegård vid Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Mpox är ingen ny upptäckt. Sjukdomen, som tidigare gick under namnet apkoppor, har varit känd sedan 1950-talet och både behandlande läkemedel och vaccin finns.

Men den variant av sjukdomen som nu sprids är annorlunda. Den skiljer sig även från tidigare utbrott av mpox.

– Det här är ett virus som förändrar sig väldigt långsamt, jämfört med exempelvis sars-cov-2, säger Erik Sturegård, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Fattigdom och sjukvård

För närvarande ser han inte någon fara för en pandemi likt den som svepte över världen med covid-19.

– Även för den nya varianten – där smittsamheten är högre än tidigare – finns inget som tyder på att smittvägen i huvudsak är någon annan än täta fysiska kontakter.

ANNONS

Det faktumet gör sjukdomen särskilt allvarlig i länder där fattigdom, bristfällig levnadsstandard och dålig tillgång till sjukvård är utbredda problem.

Utbrottet av klad 1 – den mer smittsamma varianten – upptäcktes först i Kongo-Kinshasa men har spridits till närliggande länderna Rwanda, Burundi, Kenya och Uganda.

– För den vanlige turistresenären är det kanske inte så troligt att man reser till Kongo-Kinshasa där smittspridningen är störst och för de andra länderna är risken att komma i tät kontakt med en mpoxsjuk individ begränsad.

Viruset förändras

Sturegård betonar dock att ett i nuläget lokaliserat utbrott i centrala delarna av Afrika inte är detsamma som att sjukdomen går att avfärda framåt i andra delar av världen.

– Om vi inte får kontroll över utbrottet i de drabbade länderna i Afrika, då finns det en uppenbar risk med successiv smittspridning till övriga delar av världen.

Och med ökad smittspridning kommer en ökad risk för att viruset förändras.

– Vi har sett under utbrottet av klad 1 att det har skett en viss genetisk anpassning till människa, som gör att smittsamheten eventuellt är högre än tidigare, säger han och fortsätter:

– Risken för att viruset förändrar sig ökar ju fler som smittas.

Fakta: Mpox

Mpox, tidigare kallat apkoppor, är en virussjukdom. Under våren 2022 upptäcktes ovanligt många fall i flera länder. Överföring av virus skedde då framför allt via sexuella kontakter mellan män som har sex med män. Den varianten kallas för klad 2.

Den variant av mpox som nu sprids främst i Afrika, kallad klad 1, tros vara både smittsammare och dödligare än varianten klad 2.

Mpox ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på bål, armar, ben, händer och fötter, samt i ansiktet, och även feber. Symtomen har ofta varit milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper.

Sjukdomen läker i regel av sig själv inom två till fyra veckor, men kan bli allvarligare för de med nedsatt immunförsvar. Även barn och ungdomar bedöms ha större risk att bli allvarligt sjuka.

Källa: FHM

ANNONS