Magdalena Andersson nomineras till partiledarposten

Finansminister Magdalena Andersson föreslås bli ny partiledare för Socialdemokraterna.
– Jag är hedrad över att bli föreslagen och vill tacka för allt stöd jag fått av partimedlemmar, säger hon.

ANNONS
|

I sitt sommartal den 22 augusti meddelade statsminister Stefan Löfven att han kommer att lämna posten som partiledare. Under onsdagen kom beskedet att finansminister Magdalena Andersson föreslås av valberedningen att ta över.

– Vi har stött och blött frågan, många har varit med och nu har hela det socialdemokratiska partiets medlemskår enats om att föreslå Magdalena Andersson, säger Elvy Söderström, sammankallande i valberedningen.

”Gör det som krävs”

Samtliga 26 partidistrikt har nominerat Magdalena Andersson och Elvy Söderström tycker att det är en styrka i att partiet är enigt i frågan, och att finansministern är lämplig för att: ”Hon vet hur det är, säger som det är och gör det som krävs”.

ANNONS

– Magdalena Andersson är en person som känner en iver och en otålighet att lösa de problem vi måste ta itu med. Samtidigt som hon står stadigt. Hon är tjurig också. Det tror jag är nyttigt, säger Elvy Söderström.

Magdalena Andersson säger att hon är hedrad över att bli nominerad.

– Att ställa sig till förfogande är ett stort beslut, inget man bestämmer sig för från en dag till en annan.

Moget övervägande

Efter det att Stefan Löfven aviserade sin avgång pekade snabbt alla spekulationer mot att det var Magdalena Andersson som hade starkast stöd för att ta över och under presskonferensen fick hon frågan hur länge hon velat bli partiledare.

– Det har aldrig varit något jag drömt om. Det som driver mig är att göra skillnad. Nu har det visat sig att jag har ett stöd, då har jag efter moget övervägande bestämt mig för att tacka ja.

Hon fick också frågor om det stämmer att hon är att betrakta som mer vänster än Stefan Löfven.

– En del har betecknat mig som mer vänster, andra har betecknat dig som mer höger. Jag vill ta socialdemokratin framåt.

Tre områden i fokus

Magdalena Andersson lyfte fram gängkriminaliteten, välfärden och klimatet som de tre områden som hon kommer att prioritera extra högt.

ANNONS

– Vi har gjort mycket, men det är uppenbart att det krävs mer. Om jag blir partiordförande kommer jag att vända på varenda sten för att bryta segregationen och knäcka gängen.

Valet av ny partiledare för Socialdemokraterna sker vi partiets kongress i Göteborg i början av november.

Elvy Söderström, sammankallande i Socialdemokraternas valberedning, som nominerar Magdalena Andersson (S) till ny partiledare för Socialdemokraterna vid en pressträff på partihögkvarteret.
Elvy Söderström, sammankallande i Socialdemokraternas valberedning, som nominerar Magdalena Andersson (S) till ny partiledare för Socialdemokraterna vid en pressträff på partihögkvarteret. Bild: Jessica Gow /TT

Lovordas av Löfven

Statsminister Stefan Löfven kommenterade nomineringen senare under kvällen via Facebook. I inlägget skriver hyllar han sin efterträdare med följande ord:

”Vi har arbetat tillsammans i över tio och jag kan konstatera att valberedningen har nominerat en mycket stark kandidat”

ANNONS