Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar att brottsmisstankarna mot Richard Jomshof (SD) läggs ned. Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar att brottsmisstankarna mot Richard Jomshof (SD) läggs ned. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Kristersson om Jomshof: "Ingen synpunkt"

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger sig inte ha någon synpunkt kring att Richard Jomshof återgår till riksdagens justitieutskott.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet står däremot fast vid att Jomshof är olämplig som ordförande.

ANNONS

Att förundersökningen mot Richard Jomshof (SD) gällande hets mot folkgrupp nu har lagts ned kommenterar statsminister Ulf Kristersson med att han inte lägger sig i rättsprocesser.

– Det är inte min sak. Det fanns ingen politisk synpunkt på att en förundersökning inleddes, och det finns ingen synpunkt på att den nu läggs ned, säger han.

Hur ser du på att han återgår till sin post som ordförande i justitieutskottet?

– Det vore förmätet om regeringen eller statsministern hade åsikter om olika riksdagsledamöter, säger Kristersson.

Har du någon uppfattning om det han delade som det blev så mycket uppmärksamhet kring?

– I grund och botten har jag inte det. Men jag har ju generellt en stark uppfattning om att tonen på sociala medier ofta är otroligt hård.

ANNONS

– Det gäller många olika frågor och många olika partier. Men jag har ingen åsikt om specifika bilder.

Oppositionen: "Olämplig"

Att förundersökningen läggs ned förändrar ingenting i oppositionens syn på Jomshof.

Redan för över ett år sedan uppmanade oppositionen regeringspartierna att sluta stödja Richard Jomshof som ordförande för justitieutskottet.

– Han är direkt olämplig och använder den här plattformen för att sprida hat och splittra vårt samhälle. Det är absolut olämpligt att ha en sådan ordförande, säger Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

För Shekarabi handlar förtroendet för Jomshof om mycket mer än de två bilder han spridit på X, tidigare Twitter, och som han var brottsmisstänkt för. Till exempel när Jomshof tyckte att man kunde bränna hundra koraner till, när Turkiet reagerade starkt mot koranbränningarna under Natoprocessen.

– För oss är det ett stort frågetecken varför statsminister Ulf Kristersson och de partier som ingår i regeringen backar upp honom, säger Shekarabi.

"Inte värdig ämbetet"

Även Miljöpartiet står fast vid att Richard Jomshof är olämplig att leda justitieutskottet.

– Han agerar på ett sätt som inte är värdigt det ämbetet. Han hetsar mot muslimer och invandrare på ett sätt som man inte borde göra i den ställningen, säger Rasmus Ling (MP).

ANNONS