De två personerna som har varit försvunna i Sarek nationalpark har hittats oskadda. Arkivbild.
De två personerna som har varit försvunna i Sarek nationalpark har hittats oskadda. Arkivbild. Bild: Svjo/Wikimedia Commons

Försvunna paret i Sarek: "Bra vandring"

De två fjällvandrarna som har eftersökts i Sarek nationalpark och hittats oskadda säger till TV4 att de "mår bättre än någonsin".
– Vi skämtade om att helikoptern sökte efter oss, säger paret.

ANNONS

Nico Sallmén och Sanja Paronen från Eskilstuna fick kontakt med omvärlden efter att själva ha hittat en walkie-talkie.

– De hade hittat en walkie-talkie i en båt och på så sätt fått kontakt med båtföraren som tog kontakt med oss, säger Maria Linné, presstalesperson vid polisen till TT.

Paret hade vandrat genom Rapadalen och kommit fram till Nammásj där de funnit båten.

Hade sökt skydd

TV4 Nyheterna har träffat paret i nationalparken. Till tv-kanalen säger Nico Sallmén och Sanja Paronen att de hade sökt skydd från ett oväder och därför inte åkt hem från Sarek det datum som var planerat.

– Vi låg i tältet i två dagar och väntade ut det. Därför blev vi försenade, säger Nico Sallmén och berättar att det är första gången han har vandrat i fjällen.

ANNONS

Paret berättar att de hade tagit extra mat med sig och att de hade förvarnat släkt och vänner om att de skulle kunna bli försenade. Därför hade de inte väntat sig att någon skulle söka efter dem eller att de skulle ha rapporterats som saknade.

– Vi blev överraskade över att de sökte oss. Vi skämtade om det då vi såg helikoptern i går, säger Nico Sallmén.

Sanja Paronen försäkrar att de "mår bättre än någonsin".

– Vi har haft en jättebra vandring. Men jag förstår att folk har blivit oroliga och det är ju synd. För vi mår bra, säger hon.

Paret inte vilse

Anhöriga har informerats om att de två är återfunna.

– När mamma ringde... Vi båda bara grät. Hon skrev till mig först: "Ring, det är bråttom". Då kände jag bara: "Oj, är det här bra eller dåligt?" Sedan berättade mamma att de lever och det var sådan lättnad. Jag stod inne på ett kafé och bara storbölade när jag fick det samtalet, säger Paronens syster till Eskilstuna-Kuriren.

Efter att paret hört av sig var tanken att polisen skulle möta dem med helikopter, men det ändrades på grund av dåligt flygväder. Nu ska de två i stället vandra tillbaka till sin bil och äta middag innan de kör tillbaka till Eskilstuna.

ANNONS

Paret väntades ha återkommit från sin vandring i söndags och har eftersökts sedan i onsdags.

ANNONS