Många bilar skadades vid en brand i ett parkeringsgarage i Husby. Arkivbild.
Många bilar skadades vid en brand i ett parkeringsgarage i Husby. Arkivbild.

Forskare: Svårt stoppa bilbränderna

Bilar har satts i brand på en rad orter under den senaste veckan. Åtta dygn i rad har bilar i Malmö brunnit.

ANNONS
|

Bilar har stuckits i brand på en rad olika platser i landet under den senaste veckan. i Malmö har över 70 bilar satts i brand sedan början av juli. Där har nu flygförbud utfärdats över stora delar av staden för att polisens helikoptrar inte ska störas av drönare eller andra föremål, i jakten på förövarna, rapporterar Sydsvenskan.

- Vi har ju intrycket ibland att ledarna i de kriminella gängen beordrar oroligheter i förorterna. Killarna som utför den här sortens tjänster är ju nyttiga för gängen, genom att fixa fram mopeder, transportera narkotika, eller distrahera polisen, säger Robert Karlsson, polismästare vid polisregion Väst.

ANNONS

Kriminella gäng

Här upplever man att det möjligen kan vara lite lugnare än vanligt, eftersom en stor del av ledarna för kriminella gäng sitter fängslade.

Två av de åtalade i rättegången efter skottlossningen på en restaurang i Vårgårda dömdes till medhjälp till mord för att ha försökt distrahera polisen, genom att anlägga bränder, bland annat i bilar.

- Vi har noterat tidigare att bränder kan ha använts som undanmanöver vid en skjutning. Samtidigt är det i perioder många bilar som brinner och det kan vara svårt att veta vad som är det ena eller andra. Det kan även finnas misstanke om försäkringsbedrägeri eller svartsjukedrama, säger Robert Karlsson.

Bränderna har fått många politiker att reagera och i går lovade inrikesminister Anders Ygeman (S) fler synliga poliser.

Social utslagning

Men problemet handlar i grunden om de villkor som grupper i samhället lever under, enligt Per-Olof Hallin, professor emeritus vid Malmö högskola, som samarbetar med polisen om analyser av så kallade utsatta områden.

- Det kommer att ta tid att förändra, vi talar om en lång tidsperiod mellan 10 och 20 år. Nya generationer växer fram där det finns stor risk för social utsatthet, särskilt för barn, säger han.

ANNONS

Han menar att politikerna sedan 90-talet tillåtit segregationen att växa och att de nedprioriterar problemen på flera plan.

- Det finns inget politiskt parti som systematiskt arbetar i eller prioriterar de här grupperna. Dels därför att det inte handlar om så många människor, runt 5 till 10 procent av befolkningen, men många av dem röstar inte, säger han.

Fakta: Sommarens bilbränder

ANNONS