Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt säger att Anna Kinberg Batra bröt mot grundlagen. Arkivbilder.
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt säger att Anna Kinberg Batra bröt mot grundlagen. Arkivbilder. Bild: Pontus Lundahl/TT Banfa Jawla /SvD/TT

Expert: Hon bröt mot lagen "lite kors och tvärs"

Nonchalant och bristande respekt mot grundlagen. JO:s personinriktade kritik mot Anna Kinberg Batra hör inte till vanligheterna.
– Jag tror aldrig jag sett en myndighetschef få så här allvarlig kritik av JO, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

ANNONS

På torsdagen konstaterade JO att Anna Kinberg Batra inte respekterat kraven på saklighet och opartiskhet i regeringsformen vid tre rekryteringar till länsstyrelsen i Stockholm.

– Man kan väl säga att hon brutit mot regeringsformen lite kors och tvärs, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt på Uppsala universitet.

Bland annat kräver regeringsformen att de bästa ska premieras vid rekryteringar inom staten, vilket kräver en öppen utlysning som ska vara det normala, förklarar Olle Lundin.

– En lapp i en reception är inte det. Dessutom har hon gjort sig skyldig till jäv då hon var personlig vän till en av dem som rekryterades. Jäv bryter mot kravet på opartiskhet i regeringsformen, säger han.

ANNONS

"Ska inte vara myndighetschef"

Det finns dock tidigare fall där liknande saker skett inom den offentliga förvaltningen.

– Statskontoret gjorde en liknande rekrytering. Där satte man upp en lapp i receptionen, innanför en låst dörr dessutom. Men i det här fallet är det ganska flagrant med tre fall. Dessutom så sparkade hon ju sin länsöverdirektör innan dess, alltså personen som ska hålla reda på att landshövdingen gör rätt.

Anna Kinberg Batra meddelade på torsdagen att hon tar åt sig kritiken från JO och förklarade det för Aftonbladet som att hon "hade för bråttom" i rekryteringarna.

– Hon verkar inte själv inse allvaret i det hon har gjort. Det tyder på att man inte ska vara myndighetschef, om man fullständigt struntar i vår grundlag, säger Olle Lundin.

Ytterligare utredningar

Det är regeringen som avgör ifall landshövdingen har fortsatt förtroende eller inte. Riksrevisionen har också inlett en utredning om Kinberg Batra, i det fallet om hur länsöverdirektören Åsa Ryding petades från sitt jobb. Olle Lundin ser det som troligt att regeringen inväntar resultatet från den utredningen också.

– Jag blir inte förvånad om hon får sitta kvar. Har man partibok brukar man ju sitta lite säkrare. Det såg vi bland annat med Dan Eliasson som for runt som en virvelvind bland myndigheter.

ANNONS
ANNONS