Bombskyddet inkallat till Dotetorp

En stor räddningsinsats pågick i Dotetorp utanför Åsa under tisdagen. En sopbils gastankar riskerade att explodera efter att den kört i diket på måndagen.
– Vi är där tillsammans med bombskyddet som punkterar ytterligare flaskor för att oskadliggöra dem, sa Johan Helsing, räddningsledare på tisdagen.

ANNONS
|

Under måndagen körde en sopbil i diket i Dotetorp som ligger utanför Åsa, vilket Kungsbacka-Posten var först att rapportera. Sopbilen drivs på gas och när bränsletanken ramlade av exploderade en av gasflaskorna. Räddningstjänsten valde man att pausa insatsen under natten och fortsätta under tisdagen. Ingen person ska ha kommit till skada vid explosionen.

– Vi vet inte hur det ser ut under bilen och hur många flaskor som blivit skadade. Vi får tömma behållarna manuellt på platsen då risken är för stor att flytta på fordonet, sa Johan Helsing, räddningsledare på Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Polisbilar, ambulans och räddningstjänst kallades till platsen. Även bombskyddet kallades dit.

ANNONS

– Det finns en explosionsrisk för att det handlar om trycksatta kärl med gas. Vi vet inte om fler av behållarna skadades i dikeskörningen ännu men kommer tömma fordonet innan det kan bogseras bort, sa Johan Helsing på tisdagen.

Oskadliggör gasbehållare

Lastbilen hade totalt åtta gasbehållare med drivmedel och vid 16-tiden på tisdagen arbetade fortfarande det nationella bombskyddet med att oskadliggöra tankarna.

– Det går bra, det går som vi har hoppats. Vi har lite arbete kvar innan vi förhoppningsvis kan förklara den här lastbilen som ofarlig och bärgas från platsen, sa Johan Helsing till GP på tisdagseftermiddagen.

Han bedömde då att det inte längre fanns någon fara för allmänheten, eftersom lastbilen befann sig vid en mindre grusväg i skogen som går ut till ett antal sommarbostäder.

Strax efter 19 på tisdagskvällen lämnade räddningstjänsten platsen efter att ha åtgärdat alla gasbehållarna.

ANNONS